В неделя ще стане ясно ще има или няма да има протест на земеделците

В неделя от 15 часа ще се състои третата среща между Българската аграрна камара и премиера акад. Николай Денков, земеделския министър Кирил Вътев и представител на министерството на финансите.

„От срещата ще зависи дали във вторник ще започнем протести“. Това заяви тази сутрин пред БНТ Илия Проданов, председател на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Той посочи, че правителството трябва да намери около 500 млн. лв., за да помогне на производителите на пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица. Засега е уточнено с аграрното министерство, че ставката от 1 до 10 000 дка ще е 20 лв./дка, а от 10 001 до 20 000 дка – 10 лева. Това означава, че производител, който стопанисва до 10 хил. дка ще получи 200 хил. лв. Ако стопанството е по-голямо и достига до 20 000 дка ще бъде подпомогнат общо по двете ставки с 300 000 лв. Земеделците, които обработват повече от 20 000 дка ще останат на тавана от 300 000 лева.

В случай, че разговорите в неделя се отклонят от посочените параметри в посока надолу, НАЗ и Аграрната камара, чиито член е асоциацията, ще подготвят тази седмица план Б – протест. Тези дни ще се реши как ще протече той.

Илия Проданов припомни, че сектор Зърнопроизводство е на загуба от 2,5 млрд. лева, а междуфирмената задлъжнялост е в огромни размери. Той обясни, че производителите трябва да имат средства, за да извършат наторяване на зимните култури, а по-късно да засеят пролетните.

Leave a Comment