БАК: Фермерите излизат на ефективен протест на 6 февруари при неуспешни преговори с властта

След като тази сутрин председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов съобщи пред БНТ, че вече има ден и час на предстоящата трета среща с управляващите – 15 часа, 4 февруари, Българската аграрна камара (БАК) обяви официално тази вечер начална дата на ефективни протестни действия на земеделците – 6 февруари, вторник. Те ще започнат ако срещата се провали или ако се проведе, но не се стигне до решение, което удовлетворява различните секторите в земеделието.

В съобщението на БАК се посочва, че протестите ще започнат на 6 февруари, ако до края на тази седмица не бъде проведена договорената среща с изпълнителната власт, на която да бъдат приети исканията на земеделските производители, с които ще се реши бъдещето на родното земеделие.

Членовете на БАК се обединяват в декларация, утвърдена днес от Управителния съвет на камарата (виж текста по-долу). „Сериозните предизвикателства и проблеми пред агросектора у нас ще изкарат фермерите по улиците във всички краища на страната и единственият начин да се приберат, е удовлетворяване на исканията им„, пише в съобщението на БАК.

Карта на протеста:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от Българска аграрна камара (БАК)

Уважаеми граждани, колеги и управляващи,

Българска аграрна камара от близо една година води нестихващи протестни действия и активни преговори с цел запазване на производството.

През последните няколко седмици ставаме свидетели на ескалиращото напрежение в Европа от страна на протестиращите фермери, пострадали от неглижирането на селскостопанския сектор от страна на властите. Закърнелите закони, войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неблагоприятните икономически и климатични условия, многобройните екологични европейски изисквания, натискът от налаганите изисквания по линия на Зелената сделка, различните нива на подпомагане, високите рентни плащания и загубата на пазарни позиции сриват производителите и убиват местното производство.

Българските фермери от няколко години се намират на предела на възможностите за оцеляване, като в много райони вече се наблюдават фалити на земеделски производители, които изпитват затруднения да покрият задълженията си и да обезпечат стопанската година.

След проведената среща на 30.01.24 г. в Министерски съвет с министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и заместник-министри на земеделието и финансите, стана ясно, че е необходимо време от страна на властта да реши дали може да отговори на исканията в пакета от мерки, изпратен от БАК и НАЗ. Очаква се трета поредна среща до края на тази седмица, на която да се реши бъдещето на родното земеделие. В случай че не се състои такава или не бъдат приети исканията на земеделските производители, БАК обявява ефективни протестни действия от 06.02.24 г. Сериозните предизвикателства и проблеми пред сектора ще изкарат фермерите по улиците във всички краища на страната и единственият начин да се приберат, е удовлетворяването на исканията.

БАК застава категорично зад всеки един фермер, защото всеки един от тях е представител на сектора, без който продоволствената сигурност на България е обречена. Ceлcĸoтo cтoпaнcтвo e eдин oт зaдължитeлнитe ceĸтopи нa cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa, но за да oтгoвapя нa нyждитe oт xpaнa в cвeтa е необходима държавна политика и ангажираност на местно ниво. Необходима е подкрепа, която да подсигури бъдещето на земеделските стопанства!

01.02.2024 г.

Leave a Comment