Урсула фон дер Лайен най-после чу фермерските бунтове в Брюксел

Стратегическият диалог ще се включи в програмата на следващата ЕК и ще окаже влияние върху следващите преговори за ОСП, каза председателят на среща с фермерски организации

След седмица и месец на фермерски протести в цяла Европа, след вчерашната блокада на Брюксел с 1200 трактори, хвърлените яйца и запалената слама, лидерите на ЕС, които имаха среща на върха на Европейския съвет, най-после приеха среща със земеделски организации.

Снощи основните белгийски фермерски организации FWA, Boerenbond и европейската Copa-Cogeca се срещнаха с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, белгийския премиер Александър де Кроо и нидерландския премиер премиер Марк Рюте, пише Еурактив.

Организациите на фермерите призоваха за дерогации от екологичните изисквания на ОСП , програмата на ЕС за субсидиране на земеделските стопанства, за въвеждане на по-силна система за избягване на прекомерния приток на хранителни стоки, внасяни от Украйна, и за правила за справедлива търговия, гарантиращи същото екологично и безопасно производство със стандарти между фермерите от ЕС и техните конкуренти в партньорските държави. 

„Европейският съвет обсъди предизвикателствата в селскостопанския сектор и опасенията, изразени от фермерите. Припомняйки съществената роля на Общата селскостопанска политика, той призовава Съвета и Комисията да продължат работата, ако е необходимо“, гласи заключението на лидерите на ЕС след срещата.

Преразглеждането на седемгодишния бюджет на ЕС (Многогодишната финансова рамка или МФР) – една от основните теми на срещата на върха на ЕС в четвъртък – предполага леко съкращаване с 1,1 милиарда евро от някои ОСП и програми за сближаване, като например подкрепата за насърчаване на селскостопанските продукти, твърди Euractiv. Националните „пакети“, т.е. субсидиите за фермерите, няма да бъдат засегнати. 

Фон дер Лайен: Намаляването на административната тежест е тема близка до сърцето ми

„Честно е да се каже, че нашите фермери показаха забележителна издръжливост в лицето на неотдавнашната криза, че много предизвикателства остават“, каза фон дер Лайен, споменавайки, че „напрежението върху цените е много конкурентен глобален пазар“.

Що се отнася до ОСП, фон дер Лайен каза, че нейната „подкрепа е от решаващо значение и знаем, че фермерите се възползват добре от нея“. 

Фон дер Лайен отвори на всички въпроси, повдигнати от фермерите на срещата. „Трябва да защитаваме законните интереси на фермерите по-специално в нашите търговски преговори“ и „да осигурим равнопоставеност по отношение на стандартите“, каза тя.

Намаляването на „административната тежест“ е тема „близо до сърцето ми“, продължи фон дер Лайен, припомняйки откриването на стратегическия диалог за бъдещето на селското стопанство , за да се разработи „визия и пътна карта, как да постигнем нашата обща цели“ като „постигане на климатична неутралност до 2050 г. 

Стратегическият диалог, заключи фон дер Лайен, „ще се включи в програмата на следващата комисия и със сигурност ще окаже влияние върху следващите преговори за ОСП“.

Leave a Comment