Бойко Борисов критикува земеделския министър

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи днес в кулоарите на парламента работата на Министерството на земеделието и храните като „много слаба“. Пред журналисти Борисов укори министър Кирил Вътев затова, че темата за земеделските протести в цяла Европа не се обсъжда, както и че не е предложил план с мерки за решаване на кризата, съобщи „Дневник“.

Народно събрание

Припомняме, че снощи Българската аграрна камара (БАК) разпространи декларация, с която се съобщава, че ако преговорите с властта до края на тази седмица не удовлетворят земеделците, на 6 февруари ще бъде проведен протест с блокиране на пътища в цялата страна със земеделска техника. Най-напред на 13 януари Националната асоциация на зърнопроизводителите, която е член на камарата, излезе с декларация с някои основни искания на сектора, които по-късно бяха подкрепени от БАК.

Едно от исканията на камарата е да се изплати до средата на годината така наречената украинска помощ със ставките, по които бяха разпределени средствата през 2023 г. Заедно с това този път към това държавно подпомагане да бъдат включени за първи път зърнопроизводителите, които са в критична ситуация заради ниските цени на продукцията, високите разходи, натрупаните загуби и други несгоди като сушата. За да бъдат подпомогнати всички сектори са необходими около 500 млн. лева.

Бойко Борисов заяви, че очаква сериозен разговор с министър Вътев по темата.

Днес Кирил Вътев ще отговаря на въпроси от парламентарния контрол. Нито един от тях обаче не е свързан с обещаните протести, с намирането на средства за украинската помощ и други злободневни въпроси.

Leave a Comment