Срещата между Кирил Вътев и протестиращите фермери не приключи с мир

В отговор на поисканата оставка земеделският министър е казал, че ще я подаде, когато Николай Денков или Мария Габриел решат да го заменят

Представители на над 20 земеделски организации се събраха днес пред Министерство на земеделието и храните в 11 часа, за да поискат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Заедно с тях имаше деца и малко теленце на 7 дни. Дълбокото разделение между протестиращите и аграрния министър, и нежеланието то да бъде преодоляно, се видя от закачливо-обидните плакати, в които телето бе наречено Кирил.

„Приехме назначаването на господин Вътев за комплимент към нас, че се дава възможност на човек, който отвътре познава проблемите. Това обаче ни натовари и с огромни очаквания, че той ще навлезе навътре в проблематиката и ще започне разрешаването на проблемите“, каза Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Тези очаквания обаче така и не се сбъднали.

Парадоксът в това е, че когато преди 8 месеца се разбра, че Кирил Вътев ще бъде министър, Българската аграрна камара излезе с позиция, в която се обяви против назначението му. Днес между Вътев и БАК има много добър диалог. Същото обаче не може да се каже за отношенията му с животновъдните организации, които членуват в Българската агрохранителна камара.

Прочети още:

Българската аграрна камара научи от сигурен източник, че Кирил Вътев го гласят за аграрен министър. И се противопостави

Според председателя на АЗПБ проблемът на земеделските производители в сегашно време е безпаричието, натискът на украинските стоки и пълното неразбиране на проблемите на сектора от управляващите, цитира БТА.

„Искаме дългосрочна политика, искаме да знаем какво ще има в утрешния ден, в следващата година, в следващите 5 години“, каза Върбанов.

Протестиращите се отзоваха на поканата на ръководството на МЗХ за среща в 12 часа.

„Приехме поканата на министър Вътев, за да покажем уважение към институцията. Казахме му в очите повечето неща, които казахме и пред министерството. Казахме, че той е загубил доверието на земеделските производители и настояваме да си подаде оставката“, разказа Върбанов след срещата с министъра. Отговорът на Кирил Вътев бил, че ще се оттегли само когато Николай Денков или Мария Габриел му поискат оставката.

Върбанов посочи, че ще направят съвещание между протестиращите организации и остават в протестна готовност.

Leave a Comment