Николай Денков: Правителството не може да подпомага земеделци на печалба за 2023 г.

Можем да обсъдим с НАЗ методиката, по която трябва да установим загуба, предложи премиерът

„Подаването на годишна данъчна декларация е задължително за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат, че са на загуба, е необяснимо.“ Това каза в извънредно заявление тази вечер премиерът Николай Денков от сградата на правителството, където бе заедно със земеделския министър Кирил Вътев.

Министър-председателят свика брифинг заради решението на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) да започне протестни действия от утре, 6 февруари, в цялата страна. НАЗ отхвърли днес предложението на премиера за подпомагане само на зърнопроизводителите, които декларират в годишните данъчни декларации пред НАП до края на февруари, че през 2023 г. са били на загуба.

Акад. Денков цитира данни на приходната агенция, че през периода 2018-2020 г. сектор Зърнопроизводство е декларирал общо годишни печалби в размер между 900 милиона и 1 милиард лева. През 2021 г. НАП отчита 2 млрд. лева печалба в сектора, а през 2022 г. 3 милиарда.

„Дали през 2023 г. зърнопроизводството ще е на загуба, предстои да видим от финансовите отчети“, каза премиерът.

Той напомни размера на раздадените през миналата година европейски и национални субсидии за селскостопанския отрасъл в размер на над 3 млрд. лв.

По думите му през 2023 г. България е била на второ място в ЕС след Полша по обема на предоставените на земеделците средства заради войната в Украйна. Денков обаче пропусна да каже, че досега зърнопроизводителите не са получавали от тази държавна помощ. Единственото подпомагане, което получиха, бяха дребни компенсации за слънчогледа, раздадени от гаранционния фонд на ЕС.

Николай Денков обобщи, че принципно правителството подкрепя исканията на земеделските стопани. Единствено не подкрепя подпомагането на производители, които може би са приключили 2023 г. на печалба.

„Можем да обсъдим със зърнопроизводителите методиката, по която трябва да установим тази загуба“, предложи министър-председателят.

Относно поисканата на днешната демонстрация оставка от друга група земеделски организации, премиерът отсече, че искането е политическо, тъй като аргументите са несъстоятелни.

Leave a Comment