Започват земеделските протести. В област Пловдив са до с. Труд

Днес в 10 часа започват с пътни блокади при 85 точки в страната протестите на земеделците. Вчера надвечер Националната асоциация на зърнопроизводителите обяви, че е готова да ги стартира от днес. Малко по-късно всички организации в Българската аграрна камара заявиха намерението си да участват.

Днес протестите ще продължат два часа. Утре – три и т.н. до понеделник, когато ще ще бъде обявен национален безсрочен земеделски протест.

В област Пловдив горещата точка ще е при изхода от село Труд в посока Пловдив и автомагистрала Тракия. Земеделците заявиха пред бТВ, че възнамеряват да влязат с тежка техника и в Пловдив, което означава, че Карловско шосе ще бъде напълно или частично блокирано.

Протестът бе обявен заради условието през зърнопроизводителите да докажат финансова загуба за 2023 г., за да могат да получат подпомагане.

Земеделците не приемат това условие, тъй като според начина на данъчно облагане на земеделските стопани, те са винаги на печалба дори да имат огромни разходи.

Друга причина да излизат на годишна печалба са банките, които кредитират само компании, които могат да докажат, че имат печалба.

Третата причина е в кандидатстването по инвестиционни мерки или по направлението за модернизация на стопанството по Плана за възстановяване и устойчивост. При кандидатстване се дава предимство на фирми, които имат по-високи обороти (печалби) и съответно за целта трябва да се декларира сума, която да помогри за добрата оценка на проекта.

Припомняме, че снощи на извънреден брифинг премиерът Денков изрази недоумение защо зърнопроизводителите не приемат условието подпомагането да е само за обявилите загуба през 2023 г. Той дори посочи цифри от предходни години, от които се вижда, че съвкупната печалба на сектора расте – нещо, което повечето земеделци не могат да си обяснят.

Днес следобед ще се проведе изнесено заседание на парламентарната Комисия по земеделието храните и горите, което ще е в сградата на МЗХ. Депутатите ще представят мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора, в отговор на постъпилите искания от неправителствения сектор.

Leave a Comment