Протестът в Пловдив: Не сме излезли да се борим за пари! Ще останем докрай

„Не сме съгласни с политиката и предложенията към нас! Абсолютно не! Исканията ни са ясни от един месец. Те са свързани с това българското земеделие да продължи да съществува и да държи икономиката на България жива. Заедно с европейските фермери отстояваме правото да съществуваме. Не, ние не сме излезли да де борим за пари. Искаме да произвеждаме и няма да се съгласим, че сме алчни!“.

С тези думи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов се обърна към земеделците от област Пловдив.

Най-провокативно човек, облечен като работник, възнегодува, че е принуден да чака с автомобила си два часа, докато трае протеста. Той поиска да разбере защо трябва да търпи това. Зърнопроизводителите по най-любезен начин се опитаха да го умиротворят. „Ние сме граждани в европейска държава и имаме демократичното право да протестираме“, каза Илия Проданов.

Протестиращите се събраха още преди 10 часа на изхода на с. Труд. Около 100 тежки трактора и 250 души, някои от които с жилетки с надпис „протест“ се включиха в първия ден на протеста. Към зърнопроизводителите се присъединиха лозари – членове на националното лозарско сдружение, както и производителите от Браншова камара „Плодове и зеленчуци“. Имаше и животновъди.

Председателят на пловдивския съюз на зърнопроизводителите Людмил Работов прочете декларация на НАЗ. Той заяви, че протестът се случва заради и заради погрешна европейска политика. „От ден на ден ставаме все по-малко“, обърна внимание Работов като допълни, че храната е елемент от националната сигурност и е необяснимо, когато държавата не умее да си пази производителите на храна.

Христо Бакалов от Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ заяви, че субсидиите по украинсктата помощ, получени от производителите, се влагат веднага в стопанствата, за да може те да оцелеят.

Зърнопроизводителят и бивш председател на НАЗ Ангел Вукодинов каза, че премиерът веднъж е нарекъл производителите „терористи“, а сега ги нарича „данъчни престъпници“.

Протестът навлезе в Пловдив по Карловско шосе и при булевард „Дунав“ направи обратен завой.

Той ще продължи, докато земеделците не постигнат цените си. на първо място те поставят законодателните промени, за които няма гаранция, че ще се случат.

Leave a Comment