Фермери споделят: Най-непоносимото нещо в земеделието е свръх бюрокрация

Седем пишат в дневници, един се опитва да работи във фермата

Италианските фермери ги канят на сцената на Сан Ремо. Нас ни обиждат

„Фермер съм от 32 години. Видял съм всичко, но не очаквах, че някога ще дойде момента, когато да не ни питат дори каква е цената на продукцията.“ Така започна речта си вчера в първия ден на земеделския протест известният зърнопроизводител от Съединение и бивш председател на НАЗ Ангел Вукодинов. Това е абсолютно необичайно, тъй като зърното е бързо ликвидна стока, има борсова цена и досега каквото се е произвело, се е продало.

Той каза, че е потресен от изказването на премиера, че ще се подпомагат тези, които са на загуба според данъчната си декларация. „Той преди ни нарече терористи, а сега данъчни измамници“, Ангел Вукодинов припомни, че преди две години финансовият министър Асен Василев е саботирал българския износ (с намерението да изкупи зърно на стойност 1 млрд. лв. за държавния резерв – б.р.). Тогава търговците не са получили очакваната печалба, а производителите не са успели да си изпразнят складовете. По-късно бяха спряни и средствата за напояване на Плана за възстановяване и устойчивост.

Бюрокрацията стана непоносима, каза още фермерът. „Ние сме семейна фирма с около 15 000 декара. Осем човека от родата работим и още десетина човека сме наели. Знаете ли, че вече отиваме на 4 човека заети с бюрокрация, освен счетоводството. Четири човека, за да обслужваме постоянно нарастващи изисквания! Мислех си едно време, че частното ще бъде много прагматично и работещо, а ние станахме повече чиновници отколкото преди. Най-много тежи тази прекалена бюрокрация!“

„В момента светът се е размътил толкова много…! Всички грешки, всички неудачи, всички проблеми искат да ги платим ние. Не сме съгласни“, категоричен бе Вукодинов.

Той сподели, че като е пътувал към протеста, е чул отговора на известен италиански изпълнител. Запитан дали фермерските протести в Италия не пречат по някакъв начин на фестивала в Сан Ремо, музикантът казал: „Ако фермерите дойдат насам, ще ги поканим да се качат на сцената!“

Животновъдството е единственият бранш, който не определя цената на стоката си

„Аз съм зърнопроизводител, но и животновъд“, представи се пред протестиращите земеделци Радослав Янков, който има ферма в с. Леново, община Асеновград.

„Животновъдството е приоритетен сектор. Подпомагат го, а то затъва. Наливат се пари, а в крайна сметка работим на загуба“, каза всеизвестни истини фермерът, но като продължи събра вниманието на присъстващите.

Той вижда поне три причини тежкото състояние на сектор Животновъдство.

„Може би сме единствения бранш, който продава стоката си без да определя цена. Цената на млякото я определят други хора, не и животновъдите.“ Радослав Янков преразказа какво се случва, ако фермерът държи на цената, която е решил, че е справедлива. Идва купувачът, казваш му цената, той казва: „Оправяй се тогава“ и си тръгва.

Хуманното отношение към животните се подпомага и има куп изисквания, които трябва да осигури стопанинът. А хуманното отношение към фермера?“, попита той.

Фермерът се оплака от растящата бюрокрация. Вече ежедневно трябва да се попълват дневници в животновъдната ферма. „Седем пишат, един се опитва да работи“, обобщи Янков.

Според него трудът на земеделците трябва бъде приравнен към втора или първа категория.

„Нека не намаляваме натиска на протеста“, препоръчва той.

Leave a Comment