Земеделците обсъждат ново предложение на премиера до петък. Протестът не спира

Има напредък в преговорите, заявиха тази вечер малко преди 21 часа представителите на Българската аграрна камара и на Националната асоциация на зърнопроизвотителите, която е инициатор на протеста и е член на камарата. Към посочения час те излязоха от срещата с премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев.

Председателят на БАК Костадин Костадинов определи разговорите като ползотворни и каза, че има консенсус по законодателните промени.

Остава нерешена точка 1 от меморандума, който все още е неподписан именно заради нея. Точка 1 касае финансовата част на преговорите, обясни Илия Проданов, председател на НАЗ. По нея няма разбирателство, каза той. Затова премиерът е предложил и присъстващите са се съгласили да се срещнат отново в петък в 16:30 часа, след като бъде обсъдено новото предложение вътре в секторите.

Додогава протестите ще продължат.

Костадин Костадинов внесе допълнителна информация по въпроса. Бюджетът е малък, има предложение за доказване на загуби, каза той. И отказа да хвърли светлина върху новите условия за финансиране на зърнопроизводителите под предлог, че са сложни за обяснение.

Срещата с премиера се разви по неочакван начин тази вечер. Тя бе решена за 18 часа, но заедно с досегашните преговарящи от БАК, в сградата на правителството влязоха представители на Българския фермерски съюз и на организациите, предимно животновъдни, които искат оставката на земеделския министър Вътев.

При премиера ситуацията между двете групи е ескалирала. Представителите на БАК, около десетина души, са излезли, за да се разграничат от политическите искания на другата група. Ние настояваме за законодателни действия, а другите имат чисто политически цели, каза Илия Проданов.

Костадин Костадинов обясни, че инициатори на срещата с премиера винаги са БАК и НАЗ. „Всеки път обаче идва и някой неканен.“

Той уточни, че е крайно необходим Закон за браншовите организации, който ще изнесе на светло истината, че някои хора представляват единствено самите себе си.

Leave a Comment