1,5 градуса е глобалното затопляне в последната година

За първи път глобалното затопляне надхвърли 1,5C за цяла година, според службата за климата на ЕС.

Световните лидери обещаха през 2015 г. да се опитат да ограничат дългосрочното повишаване на температурата до 1,5C, което се смята за решаващо за избягване на най-вредните въздействия.

Това първо едногодишно нарушение не нарушава забележителното „Парижко споразумение“, но доближава света до това в дългосрочен план.

Спешните действия за намаляване на въглеродните емисии все още могат да забавят затоплянето, казват учените.

„Преминаването на средногодишно затопляне над [1,5C] е значително“, казва проф. Лиз Бентли, главен изпълнителен директор на Кралското метеорологично дружество.

„Това е още една стъпка в грешната посока. Но ние знаем какво трябва да направим.“

Ограничаването на дългосрочното затопляне до 1,5C над „прединдустриалните“ нива – преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива – се превърна в ключов символ на международните усилия за справяне с изменението на климата.

В забележителен доклад на ООН от 2018 г. се казва, че рисковете от изменението на климата – като интензивни горещи вълни, покачване на морското равнище и загуба на диви животни – са много по-високи при 2C затопляне, отколкото при 1,5C.

Но температурите продължават да се покачват с темпове, които будят загриженост, показват данните от Службата на ЕС за климатичните промени Коперник от миналата година. Периодът от февруари 2023 г. до януари 2024 г. достигна 1,52C затопляне.

Това едногодишно нарушение не е голяма изненада. Януари беше осмият пореден рекордно топъл месец.

Leave a Comment