Вавилонската кула на българското земеделие: Три групи фермери ще продължат протестите без да си говорят

Само Асоциацията на българските биволовъди е едновременно „за“ и „против“ протестите

Министър-председателят Николай Денков, земеделският министър Кирил Вътев и някои от членуващите в Българската аграрна камара земеделци си стиснаха ръцете вчера привечер и обявиха, че фермерският протест спира.

Вавилонската кула

Те още не знаеха, че цялото земеделие вече е качено на Вавилонската кула и всеки говори на свой език, не разбира другите и няма никакъв шанс в близко бъдеще да се постигне разбирателство. Защото никой никого не слуша, а и да слуша, не може да го чуе.

Късно снощи бившият служебен заместник-министър Тодор Джиков, който е председател на Националната асоциация на картофопроизводителите, заяви в писмо до медиите, че замразява членството на организацията в Българската аграрна камара.

20 минути по-късно, в 22:09 ч., бе изпратено второ писмо. То бе от сдружение Обединени земеделски производители и в него са посочени 11 искания към Министерството на земеделието и храните. От сдружението заявяват в декларация, че ще протестират безсрочно до изпълнение на исканията в областите, в които имат членове, а именно в Перник, Кюстендил, Пловдив, Благоевград, Разград, София област.

Днес малко след 13 часа Инициативен комитет, с организатори Венцислав Върбанов, Димитър Заров, Бойко Синапов и Мариана Милтенова, съставен от 26 организации заяви в позиция, изпратена до медиите, че продължава протестите с искане на оставката на Кирил Вътев. Поне в това отношение тези организации, в които председателите често оглавяват по две органицаии, нямат отклонение. Те от ноември миналата година, та до сега неизменно искат оставката на земеделския министър. Заявяват, че протестират, за „спасяване на българското земеделие“.

Интересно е, че председателката на Асоциацията на биволовъдите Мария Степанчева е едновременно и в аграрната камара, която се споразумя с изпълнителната власт в петък, и в инициативния комитет, който днес заяви, че все така продължава да иска оставката на министъра. На пресконференция на камарата преди броени дни г-жа Степанчева каза, че някои членове на асоциацията са на страната на искащите министерската оставка и тя не може да им се сърди, тъй като стопанствата им са в криза. Така или иначе биволовъдното сдружение е в някакъв организационен тип шизофрения, което отново ни връща на въпроса защо толкова министри и депутати не успяха досега да прокарат Закон за браншовите организации и земеделската камара, за да внесат някакъв ред в организираността на селскостопанския отрасъл.

Към министър Кирил Вътев картофопроизводителите имат следните искания:

  • Правителството да предприеме действия и да внесе искане за преразглеждане на „Зелената сделка“ в Европейската комисия. Това искане съвпада с позицията на всички останали стачкуващи земеделски производители в Европа, вкл. и с тази на „Копа Коджека“;
  • Да бъде спрян вносът на земеделски продукти от трети държави вкл. и от Украйна, които не са произведени по европейските стандарти, или да бъдат въведени еко-такси за тези стоки;
  • Допълнителни компенсации за земеделските производители от планинските и полупланинските региони;

От Сдружение „Обединени земеделски производители“ са изброили следните точки, от чието изпълнение зависи спирането на протеста им

1.     Подготовка от страна на Министерство на земеделието и храните и внасянето в Народно събрание чрез Министерски съвет на Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, с който да бъде променена ал.4 на чл. 54 така, че да дава възможност за „Активен земеделски производител“ да се считат и земеделски производители, които са създали своето стопанство в годината на заявяване.

2.     Поемане на писмен ангажимент от страна на Министерство на земеделието и храните за срока на прилагане на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. , субсидиите изплащани на площ/глава животно да бъдат превеждани по сметките на земеделските производители в срок до 1 март на годината следваща годината на заявяване.

3.     Промяна на ДЗЕС 6 с цел премахване на изискванията за обработка на терените с наклон над 10% в планинските и полупланински райони.

4.     Промяна в законодателството с цел отпадане от 01 март 2024 г. на данъка върху земеделските субсидиите и за юридически лица, така както те отпаднаха за физическите лица.

5.     Преразглеждане на всички проблемни заявления в резултат на извършените за година на заявяване 2023  проверки от системата за мониторигнг и контрол.

6.     Промяна в Наредба 12 от 23 август 2023 г. за условията и реда за употреба на продукти за растителна защита с цел премахване на лабораторните анализи, които абсолютно необосновано водят до ненужни финансови ангажименти за земеделските производители.

7.     Подготовка от страна на Министерство на земеделието и храните и внасянето в Народно събрание чрез Министерски съвет на Закон за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи с цел премахване на възможността при подготовка на доброволните споразумения част от ползвателите необосновано да откажат тяхното подписване.

8.     Промяна в Наредба 5 от 03 февруари 2016 г. за периодичните проверки на оборудването за прилагане на продукти за растителна защита с цел осигуряване от страна на Министерство на земеделието и храните на възможност проверките на земеделската техника да се извършва веднъж в годината в общинските служби земеделие, а не само в двата центъра в гр. Пловдив и гр. Русе.

9.     Подготовка от страна на Министерство на земеделието и храните и внасянето в Народно събрание чрез Министерски съвет на Закон за изменение и допълнение на Закон за подпомагане на земеделските производители и по-специално на параграф 33 от Преходните  и заключителните разпоредби към закона, като се даде възможност на кандидатите и бенефициентите да могат да подадат до Държавен фонд „Земеделие“ заявление за подпомагане по интервенциите по чл. 52, ал. 1, т. 1 и без удостоверяване с квалифициран електронен подпис за кампании 2025 и 2026.

10.  Извършване на промяна в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. с цел промяна на ставките и бюджета за подпомагане на земеделието в планинските и полупланинските райони.

11.  Разработване на инструменти за управление на риска с цел компенсиране на земеделските производители при щети, причинени от природни бедствия и пазарни сътресения.

Инициативният Комитет посочва защо иска оставката на Кирил Вътев като изброява най-общо неадекватна земеделска политика, целенасочено разделяне и противопоставяне на секторите в земеделието, несъгласие определени браншовици да взимат решение от името на целия сектор.

26-те организации казват, че ще има протести в 4-те административни района в страната. Не е посочен само Южен Централен район, който обхваща Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Смолян.

Те информират още, че на 12.02.2024 г., от 11 часа в Национален пресклуб на БТА, ще дадат пресконференция в БТА, на която ще представят исканията си. Няма съмнение кое е първото: Оставката на Кирил Вътев.

Leave a Comment