Аграрната камара не се е разцепила

Продължаващите протести при предстояща ротацията придават политически нюанс и преследване на лични цели според БАК

В съобщение до медиите Българската аграрна камара (БАК) уверява, че разцепление в нейните редици няма. Причината за изявлението е, че в петък вечерта председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков съобщи, че замразява членството на организацията в БАК и че в събота ще блокира граничен пункт. Той заявява също така, че според асоциацията на картофопроизводителите това, което бе договорено в петък надвечер между БАК и акад. Денков не защитава интересите на всички български земеделци.

Днес от БАК уточняват, че „до този момент представителят на Националната асоциация на картофопроизводителите не е депозирал в БАК решение на УС на НАК, което да е в противоречие с нашето становище по отношение на водените преговори и подготвяното споразумение с правителството.“

От аграрната камара призовават за по-бързо приемане на Закон за браншовите организации, който да изслетли каква е в момента членската маса на браншовите организации и условията, на които трябва да отговарят, за да бъдат считани за представителни.

БАК припомнят, че земеделските стопани, които са членове на камарата са над 10 000 и че преговарящите с властите защитават интересите на всички производители. В петък вече стана ясно, че правителството се е съгласило досегашните бенефициенти на украинската помощ да получат и тази година подпомагане със същите ставки, които бяха определени за 2023 г. Освен това е предвидено подпомагане на зърнопроизводителите на пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица за площи до 10 000 дка при три различни ставки. А именно до 3 000 дка, от 3 000 до 6 000 дка и от 6 000 до 10 000 дка. Производителите със стопанства до 3 000 дка няма да доказват загуби, а останалите трябва да покажат опростена сметка с приходи и разходи, и отрицателен баланс между тях.

Ескалирането на протести вместо конструктивни разговори в ситуация на предстояща ротация в изпълнителната власт придава политически нюанс и преследване на лични цели, от което БАК категорично се разграничава. Организациите, които продължават протестите, са с неизвестна членска маса за разлика от Българската аграрна камара„, пише в съобщението.

То завършва с думите, че „Българската аграрна камара приема продължаването на протестите като ПР акция, която обслужва политически цели и призовава земеделските производители да не се поддават на внушения, които целят решаването на лични, а не браншови проблеми.

Leave a Comment