Български работи: Земеделци срещу земеделци. Едните градят, другите рушат

Утре пред Министерския съвет ще има национален протест, обяви Инициативният комитет от 26 аграрни организации

Пресконференция на 26-те земеделски организации, съобрани в Инициативен комитет, чиито искания към Министерството на земеделието и храните започва с първа точка: „Оставка на Кирил Вътев“, обяви, че утре ще има национален земеделски протест пред сградата на Министерския съвет.

„Този протест няма да бъде мирен. Как ще протече, не може да се каже“, посочи Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди.

Преди това председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов прочете декларация на Инициативния комитет.

В нея се посочва, че комитетът не приема подхода от страна на земеделския министър да се обявят за нелегитимни по-голямата част от браншовите организации в страната. Умишленото противопоставяне на браншовите организации води до разцепление на сектора, от което губят всички земеделски производители, се казва в декларацията. Министър Вътев се обвинява, че не е успял да прекара за 9 месеца нито едно законодателно предложение.

В декларацията се посочва, а по време на пресконференцията също се каза, че 150-те милиона лева за чувствителните сектори, които ще бъдат раздадени като украинска помощ, са крайно недостатъчни. Инициативният комитет настоява да се плати не 1/2 от миналогодишната помощ, а 100% от размера ѝ още в първата половина на годината.

Отново се иска таванът за украинската помощ да бъде увеличен двойно. Друго желание е да отпадне данъкът, който плащат по ЗКПО юридическите лица в земеделието.

Още едно повтарящо се искане, залегнало в декларацията, е да не се прилагат модулирани ставки в животновъдството. В Преходната национална помощ за животни да се върнат ставките 200 лв. за говедо и 350 лв. за бивол.

Има искания, касаещи премахване на някои зелени изисквания, както и финансиране на тези земеделци, които не покриват критериите за активни фермери.

В пресконференцияна взеха участие също така Димитър Зоров, председател на Съюза на говедовъдите, Мария Степанчева – Асоциация на биволовъдите в България, Живка Гроздева – Асоциация на овощарите, Мариана Милтенова – Съюз на градинарите, Георги Стоянов – Български фермерски съюз, Пени Христова – Съюз на животновъдите, Велин Георгиев – Национална асоциация на оранжерийните производители и г-жа Чолакова, картофопроизводител.

Мария Степанчева обясни, че до снощи биволовъдната асоциация, която оглавява, е била член на Българската аграрна камара (БАК). „Смятах, че това е камара на производители. „Да, ама не“, каза тя. Степанчева заяви, че причината да се оттегли е, че БАК е отказала да включи искането й да се увеличи таванът на украинската помощ. Тъй като предложения и на други браншовици не са били вписани в проекта на споразумението, което трябва да се подпише днес от властта и БАК, Тодор Джиков (сектор Картофи) и Цветан Филев (сектор Тютюн) също останали недоволни.

„Това е камара от няколко човека. Това цялото земеделие ли е?“, попита Мария Степанчева.

Представители от Инициативния комитет призоваха премиера Николай Денков да не подписва днес споразумението.

Вместо това всички земеделски организации да седнат на масата и да се подготви ново споразумение.

С това искане обаче това, постигнато с протестите от миналата седмица – 150-те милиона лева украинска помощ и около 80 млн. лв. за зърнопроизводителите, трябва да бъде заличено. Предложението на 26-те организации е да се намерят поне двойно, ако не и тройно повече пари, за да се плати 100% от миналогодишната помощ заради войната на чувствителните сектори, за което са необходими 432 млн. лв. И второ: да се платят без всякакви ограничения по 20 лева на декар на всеки зърнопроизводител.

И двете искания изглеждат абсолютно невъзможни, тъй като договореното до момента от БАК, бе в резултат на трудни преговори.

Изказването на Велин Георгиев – председател на оранжерийна асоциация, предизвика синхронната реакция на Миролюба Бенатова и гнева на Бойко Синапов. Георгиев поиска оставката и на Десислава Танева, председател на земеделската комисия, тъй като покровителствала Кирил Вътев, обоснова се той, като се зае да разказва нещо за хотел в Сливен и т.н. Опитите на браншовиците и на Бенатова да спрат Георгиев бяха неуспешни и той сложи точка на изказването си тогава, когато сам реши да го направи.

Г-жа Чолакова, представена като производител на картофи от Самоков, каза, че в землището на града, прочут именно с това производство, вече няма картофи. „Нямаме уважение към самите себе си, камо ли към другите. Не е добре да се обръщаме един срещу друг“, заяви тя.

„Хората трябва да разберат, че ако няма земеделие, няма да има храна на масата.“ Г-жа Чолакова допълни горчиво, че досега не е чула нито един български премиер да каже: „Благодаря на земеделците, които произвеждат храната!“

Останалите браншовици се оплакаха, че министър Кирил Вътев е игнорирал писмата им, не им е отговорил, не ги е поканил на срещи. Затова те не са могли да наложат вижданията си върху промените в Стратегическия план.

Мариана Милтенова обвини изпълнителния директор на БАК Светлана Боянова за предишните ѝ участия в определяне на земеделските политики – още като заместник-министър на Мирослав Найденов, като съветник на правителството по земеделските въпроси и като съветник на последния служебен земеделски министър.

Пени Христова пожела на мястото на Кирил Вътев да седне „някой умен човек“.

Венцислав Върбанов обяви, че днес, както и в дните след утре, Инициативният комитет ще затвори пътищата при 25 възела в страната.

„Зад нас стоят повече земеделски производители, отколкото зад тях“, каза той, визирайки Българската аграрна камара. И веднага добави: „Жалко е, че си мерим гагите“.

Leave a Comment