Нашите искания се различават от политическите искания за оставка на г-н Вътев

„Още от ден първи нашите искания коренно се различават от политическите искания за оставката на министър Вътев. Нашите искания са изцяло професионални, те бяха описани изцяло в декларацията ни. Ние никога не сме искали оставката на земеделския министър и това е може би най-голямата разлика между нашия протест и този на другите организации.“ Това каза тази вечер пред Нова нюз Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

За отдръпването на Тодор Джиков от Българската аграрна камара (БАК), който членува, но не е председател на Националната асоциация на картофопроизводителите, Илия Проданов обясни, че той е участвал в петъчната среща с премиера без да вземе отношение. „В един момент след срещата г-н Джиков каза, че излиза да протестира.“

„Тези хора, които оглавяват асоциациите, които искат оставката на министъра, са едни и същи от 20 години. Те не искат да се приеме Закон за браншовите организации, не искат да се приеме Закон за търговията с храни и същите тези хора пуснаха официално становище до земеделското министерство да не прави проверка за виртуални животни. Това обществото трябва да го знае“, подчерта председателят на НАЗ. Той добави, че става въпрос за хора, които са свикнали да управляват министерството и да кадруват вътре във ведомството.

По темата за споразумението Проданов каза, че има отстъпление от финансовите искания за сметка на законодателните. „При нас (в НАЗ) има 22 организации, всяка от които с по около 150 човека. Всички те отстъпиха в полза на законодателството“, обясни той.

Председателят на асоциацията на зърнопроизводителите обеща нов протест, ако има забавяне в разработването и приемането на законодателните промени.

Той допълни, че Законът за търговията с храни защитава и животновъдите, тъй като в проекта е залегнал срок за плащане на суровото мляко до месец най-късно. Според него една от причините за исканата министерска оставка е в изчистването на системата от виртуални животни, с които всъщност се намалява помощта за истинските.

Leave a Comment