Споразумението между властта и земеделците е подписано

Ще се сформира група, която да следи дали се изпълняват точките в документа. В нея могат да участват и други браншови организации, извън преговарялите досега

Споразумението между земеделците, премиера и земеделския министър е подписано. Това обявиха днес на брифинг премиерът акад. Николай Денков, министър Кирил Вътев и браншови организации, които членуват в Българската аграрна камара (БАК).

„Това, което добавихме към текста, който те бяха изпратили към своите организации, е една-единствена допълнителна точка, съгласно която сформираме група, която ежемесечно ще проверява какво е изпълнението на споразумението. Тя ще обсъжда всички въпроси, които изглеждат важни от гледна точка на развитието на сектора, подготовката на законите, финансовото обезпечаване на мерките и всичко друго, което е важно за земеделците“, каза премиерът Денков.

Земеделският министър Кирил Вътев допълни, че във въпросната група могат да участват представители и на други браншови организации.

Председатели на браншовите организации в БАК благодариха на премиера, министъра и директора на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов за конструктивния диалог, който е довел до подписване на споразумението.

Исканията, които днес изложиха в Министерството на земеделието три браншови организации (виж тук) на практика дублират това, което е залегнало в споразумението, отговори на въпрос Кирил Вътев. Той покани всяка асоциция, която има законодателни инициативи и конструктивни идеи да заповяда в министерството. Редът , по който се осъществятат срещите, е чрез писмо до министерството, на което се отговаря с покана за разговор в определен ден и час. Земеделският министър заяви, че няма браншовици, на които да е забранено да посещават министерството, но следва да се спазва редът.

Запитан за финансовите параметри в споразумението, изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ каза, че не може да посочи конкретни числа преди да има потвърждение на нотификацията от ЕК към тази държавна помощ.

По повод утрешния протест, обещан от Инициативния комитет, който включва 26 организации, акад. Денков каза, че всеки има право да протестира в рамките на закона. По думите му всички въпроси имат отражение в споразумението. Той посъветва Кирил Вътев да даде един ден време на недоволните организации, за да могат да прочетат споразумението, и тогава да се срещне с тях. Относно исканата оставка на земеделския министър, премиерът заяви, че това трябва да бъде отнесено към него и г-жа Мария Габриел.

Leave a Comment