Уникални биостимулатори с високо съдържание на органична материя, аминокиселини и хранителни елементи за високи и качествени добиви

Дългогодишният испански партньор на „Агрия“ Агритехно (Agritecno fertilizantes) вече е известен на българските земеделци с биостимулаторите на растежа, специалните органични торове и микроелементи – продукти, които гарантират една наистина отлична реколта. Всички те са преминали през многостепенния контрол на иберийската фирма и се радват на изключително добра репутация сред земеделските производители на няколко контиента.

Николай Желев и Валерия Димова подариха на спечелилите в томбола земеделци продукти на „Агрия“ АД

Николай Желев – Търговски представител и специалист листно хранене в „Агрия“ представи уникалните продукти по време на Агросеминара на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив, който се проведе на 25 януари. Ето какво разказа г-н Желев:

Какво съдържат биостимулаторите?

В повечето продукти на Agritecno fertilizantes влизат суровини, които са собствено производство. Те се използват както в конвенционални, така и в биологични стопанства. В своята по-голяма част продуктите съдържат биологично активен екстракт, който е добит по уникална технология.

Растителните L-аминокиселини имат пряко отношение към храненето на растенията и преодоляването на стресови състояния. По този начин те спестяват енергията, която растенията биха отдали, за да синтезират сами аминокиселини и да преодолеят стреса.

В продуктите на Агритехно аминокиселините се добиват най-често от семена на царевица, пшеница, ечемик и по-малка част от слънчоглед. Извличат се по метода на двойната ензимна хидролиза. Този метод е по-щадящ от химичния, тъй като успява да запази целостта на аминокиселините.

Друга съставка, която също се добива от Агритехно е екстрактът от морски водорасли. Той е много богат на растежни хормони – ауксини, цитокинини и гиберелини. Интересното е, че когато тези хормони са добити от водорасли от по-северните райони, концентрацията им е доста по-висока. Освен това екстрактът съдържа над 70 вида минерали, микроелементи и други полезни за растенията вещества. Трите растителни хормона са много важни за нарастването на клетките, деленето им при растежния връх и уголемяването на плодовете.

Друга съставка, която влиза в част от продуктите и биостимулаторите, са хуминовите и фулво киселини. Това са молекули, които задържат и транспортират хранителните елементи от околната среда (въздух или почва) през листата или корените към вътрешността на растението, където се
доставят всички тези необходими елементи.

Продуктите на Агритехно са насочени за листно приложение,

тъй като листата усвояват между 8 и 20 пъти по-добре хранителните елементи отколкото го прави кореновата система. В продуктите освен това има различни микроелементи, които са най-вече в хелатна форма, което ги прави изключително лесно достъпни за растенията.

Продуктите

Ето и някои от продуктите на Агритехно:

Фертигрейн старт (Fertigrain start) е насочен към предпосевно третиране на семената. Богат е на хуминови и фулво киселини плюс аминокиселини, които служат като естествен прилепител. По този начин всички съставки във Фертигрейн старт заедно с фунгицида, който се използва за третиране на семената, остават здраво свързани и прилепени към семето. Това изключва вероятността от разпрашаване. По този начин всички семена в почвата са при едни и същи условия, което гарантира едновременен и равномерен старт. Употребата на този продукт не изключва сеитба с гранулати.

Продуктът в портфолиото на Агритехно с най-високо съдържание на растителни аминокиселини е Текамин макс (Tecamin Max), на който по всяко време може да се разчита, независимо от това каква е критичната ситуация, при която са поставени посевите. Текамин Макс ще помогне адекватно и ще върне бързо посевите към нормалната им физиология.

Интересен продукт е и Фертигрейн Фолиар (Fertigrain Foliar). Той е с много широк диапазон на приложение. Тук освен високото съдържание на аминокиселини и органично вещество са микроелементите мед, манган, цинк, както и желязо, кобалт и молибден. Първите три са в лесно усвоимата хелатна форма.

От гамата на фитопротекторите е продуктът Контролфит мед (Controlphyt Cu). Медта е под формата на меден глюконат, който има системно действие и предпазва растенията от различен тип патогени. По този начин продуктът повишава имунната система на растенията.

Технофит pH+ (Tecnophyt pH+) не е просто прилепител, той е също адювант, антипенител и коректор на твърдостта на водата. Водата в България е с изключително лоши показатели, които много бързо свалят потенциала на препаратите за растителна защита и земеделците не могат да видят техния положителен ефект. Продуктът, приложен заедно с ПРЗ, създава киселинност на разтвора, която освен всичко друго предпазва от корозия металните части на пръскачките.

Leave a Comment