Каква растителна защита препоръчва „Агрия“  на земеделците за предстоящия сезон?

Какво предлага на производителите на житни и маслодайни култури за новия сезон единственият български производител на препарати за растителна защита„Агрия“АД? Дружеството е на повече от 90 успешни години, а продуктите му са разпознаваеми в над 70 държави на шест от седемте континента.

Презентацията на актуалното портфолио на химическата компания бе представена от Ася Господинова – регионален мениджър за Южна България по време на Агросеминара на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив, който се проведе на 25 януари в Гранд хотел Пловдив.

Екипът на „Агрия“ при представяне на продуктите за растителна защита в Пловдив: (от дясно наляво) Ася Господинова, Николай Желев и Валерия Димова

Продукти за пшеница

Три безкомпромисни хербицида плюс адювант

Имаспро 7,5 ЕВ е противожитен хербицид, който в доза от 100 мл/дка е доказал ефективността си срещу див овес. Правилното решение е борбата срещу трудните за контрол плевели като власатка, овсига, видовете райграс да започне още наесен.

Напролет вероятността да излезе див овес не е никак малка. Икономически изгодният хербицид Имаспро 7,5 ЕВ ще може да докаже безкомпромисното си действие срещу дивия овес. Освен това, Имаспро 7,5 ЕВ е 100% безопасен към културите, тъй като съдържа в състава си антидот, който предпазва културните житни растения от действието на противожитния хербицид.

Корида 75 ВДГ е против широколистни плевели, създаден на базата на трибенурон метил – позабравено активно вещество при пшеница, което контролира изключително добре плевели в по-ранна фаза от развитието си. Ниската доза на приложение и ниската цена на декар го правят отличен партньор, който влиза в други хербициди като помощно средство. Друго основно предимство на Корида 75 ВДГ, е че активното му вещество е единственото от групата на сулфонилуреите, при което не съществува опасност за следващата в сеитбооборота култура. При останалите сулфунилуреи е необходимо да се изчакват дълги периоди от време преди засяване на широколистни култури.

В моменти, когато плевелите прераснат и някои от тях са изградили защити като восъчен налеп и власинкова структура, тогава се изисква към хербици да да се добави партниращият продукт адювант Технофит pH+. Той подпомага активното вещество на Корида 75 ВДГ да навлезе много  по-бързо в плевелното растение и по този начин активното вещество успява на 100% да си свърши работата, за която се ползва. Освен всичко Технофит рН+ е и коректор на водата. Хербицидите най-много се влияят от твърдостта на водата. Понякога това е причина продуктите да не са достатъчно ефективни, при което се налага второ и трето влизане в посевите за решаване на един и същи проблем.

Друг противошироколистен хербицид е Нитиде на база флуроксипир. Немалко от химическите фирми попълват голяма част от портфолиото си с това активно вещество. Все по-често обаче се наблюдават плевели, които вече не се поддават на химическото въздействие поради резистентност към основните активни вещества в хербицидите. Те са предимно сулфонилуреи – не само в пшеницата, но и при други основни култури. Затова се изисква   използването на хербициди  с друг механизъм на действие, какъвто е Нитиде. Нитиде много бързо навлиза в листата на плевелите и достига до корена. Нарушава фотосинтезата и по този начин осигурява гарантиран контрол. Препаратът има широк диапазон на приложение – може да се използва до началото на появата на флагов лист.

Два икономически изгодни фунгицида

Трезин Макс е двукомпонентен фунгицид с познатите активни вещества стробилурин като Азоксистробин и триазол в лицето на Тебуконазол. В този продукт Азоксистробина и Тебуконазола са в много голяма концентрация – по 200 грама на литър. Това прави продукта балансиран и по този начин земеделците могат да разчитат еднакво и на двете активни вещества. Трезин Макс е относително отскоро в портфолиото на Агрия и в последните години показва много добри резултати. Освен всичко продуктът се нарежда в средния ценови диапазон.

Сивар е на базата на чист азоксистробин. Популярен е, защото дава свободата да се използва както самостоятелно в технологията за пшеница, така и в комбинация с друг фунгицид. Освен в пшеница, Сивар има регистрация и при много други култури, включително при рапица и ориз. Той е на изключително добра цена и е способен да се справи с болестите при трите култури дори и чрез еднократно приложение, когато е внесен навреме.

Инсектицид с подобрител – новият Масан

„Агрия“ предлага три инсектицида: Това са Метеор, Шерпа и Масан.

Активното вещество на Метеор е чист делтаметрин, а на Шерпа е чист циперметрин. И двете активни вещества са пиретроиди.

Масан е новият инсектицид в портфолиото на Агрия

С какво се отличава той? Масан също е пиретроид. Съдържа 100 грама на литър циперметрин, но към него е добавен друг продукт – Пиперонил бутоксид. Той подобрява действието, като го засилва и удължава. Освен всичко друго добавеният продукт подсилва устойчивостта на UV лъчите. Отделно от това в годините неприятелите придобиват резистентност. Благодарение на своята комбинация Масан има антирезистентно действие. На практика с този продукт земеделците получават надеждно решение без риск при интензивно ултравиолетово лъчение и от резистентност на неприятелите.

Масан  е иновация, разработена от водеща френска компания и вече е сред лидерите в този сегмент в Централна и Западна Европа, особено в държавите, където вече има докладване за развитие на устойчивост към пиретроиди.

Хербициди за слънчоглед и царевица

Смерч 24 ЕК е почвен хербицид за слънчоглед. Той е подходящ за всички технологии при тази маслодайна култура. „Агрия“ го предлага в конвенционалната технология, защото точно при нея широколистните плевели са невъзможни за контрол. Със Смерч 24 ЕК обаче проблемът отпада. Смерч 24 ЕК има отлично и продължително почвено действие срещу всички трудни  за контрол широколистни плевели. Той е единствен на пазара, а от няколко години Агрия го предлага и в съседните Румъния и Гърция, кудето местните фермери преоткриват възможостите, които дава този хербицид в слънчоглед, лозя и овощни култури.

За житни плевели при слънчоглед през вегетацията химическата компания препоръчва Торнадо. Това е един продуктите на Агрия, който през годините се е доказал като стандарт в контрола на житни плевели в широколистни култури като слънчоглед и рапица. Продуктът е с отлични резултати и пазарният му дял го прави разпознаваем и предпочитан хербицид не само в България, но и в Германия, Румъния, Чехия и други европейски страни. Очаква се Торнадо да продължава да бъде избора на земеделските производители заради своята ефекасност и изключително добрата си цена.

Продукт за царевица при житни плевели е Логос – активно вещество никосулфурон. Разликата между Логос и другите продукти съдържащи никосулфурон е, че формулата на Агрия е подобрена: вместо соево или слънчогледово масло, които много лесно гранясват, съдържа многократно преработено рапично масло, предназначено за хранително-вкусовата промисленост. Това масло запазва стабилността на хербицида и има мощен антистресов ефект.

Логос плюс Нитиде – това е пакетно предложение. Двата продукта работят като синергисти и ефектът на Нитиде срещу широколистни плевели се засилва. Полетата остават чисти и от житни плевели. Това е пакет без конкуренция на пазара. Чисто ценово стои изключително добре.

Leave a Comment