БАСФ Решения в Земеделието България стартира кампания : „Земеделието, най-благородната професия на Земята“

През 2024 г.  германският химически гигант БАСФ стартира глобалната кампания „Земеделието, най-благородната професия на Земята“ и в България.

Обикаляйки света – от Германия и Европа до Южна Америка и Азия, кампанията стигна до нас.

Целта е да осведомим обществото какво е да работиш в земеделието, през какви предизвикателства сте изправени ден след ден във вашата работа. За храната –  качествена и достъпна за всеки един на трапезата ни. Смятам, че тази кампания идва в правилния момент, за да ви подкрепи в трудните времена, в които се намира земеделието.“ С тези думи Красимира Иванова, Бизнес Мениджър за България, БАСФ Решения в земеделието се обърна към земеделците пристигнали за форума в град Правец.

Тя представи специалния гост старши вицепрезидентът на БАСФ бразилецът Густаво Карнейро – мениджър за Европа. Той бе дошъл за старта на сезона в България, както и за кампанията „Земеделието,най-благородната професия на земята“.

Г-н Карнейро заяви, че БАСФ е най-фокусираната върху клиента компания. 

Той разкри, че в следващото десетилетие ще бъдат лансирани нови два фунгицида с две активни вещества, един инсектицид и един хербицид. Дигиталните решения в земеделието, които ще облекчат работата на фермерите също вече са във фокуса на компанията. Те са свързани с прецизно земеделие на полето и при трайните насаждения. “И производителите на машини са с нас. Работим заедно за по-прецизно земеделие“, информира той.

По-късно пред журналисти г-н Карнейро заяви, че БАСФ е изключително фокусирана върху производството на основните полски култури, като пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица. „Гордеем се с броя на иновациите, които се внедряват, тъй като вашите фермери умеят да приемат новите продукти.

В същото време екипът на БАСФ България е изключително близо до земеделските производители, фокусиран е върху неговите проблеми и потребности. Малко са държавите, в които можем да се похвалим с екип като този, който е така близо до фермерите, похвали българските си колеги той.

От централата на компанията се правят много усилия, за да достигнат новите продукти и технологии бързо до европейския и българския пазари.

На въпрос на Агро Пловдив дали те ще бъдат толкова ефективни, колкото предишни препарати на БАСФ, които вече са изтеглени от употреба заради зелени изисквания, г-н Карнейро заяви: „Те не само, че са толкова ефективни, но дори превишават очакванията на земеделците. Защото изискват значително повече инвестиции в научно-развойна дейност, което отнема и много повече време. Ще дам пример с Ревизол, по който още през 2010 година вървяха изпитвания като формулировка, за да бъде напълно ефективен и да постигне изискванията на ЕС. Цели 10 години екипите са разработвали този продукт, така че да отговаря и на регулаторните изисквани, и да бъде ефикасен и полезен за фермерите.

Старши вицепрезидентът обясни, че БАСФ работи и върху четири нови активни вещества, които през следващото десетилетие ще бъдат представени на пазара. Освен Ревизол в лѝстата влизат още новият фунгицид Павекто, новият хербицид Луксимо, инсектицидът Аксалион.

Но преди всичките те да стигнат до стопаните, е важно самите регулаторни органи да се съобразяват с това колко дълго време може дадена иновация да стане приложима. Защото лесно могат да бъдат извадени от производство досега действащите препарати, но за да дойдат на тяхно място нови по екологично съобразни, които едновременно с това да са и достатъчно ефективни, се изисква време – и това трябва да се осъзнае от регулаторните органи. Затова настояваме за повече толеранс и време, което да ни се даде за въвеждането на новите продукти за растителна защита“, каза Густаво Карнейро.

И допълни: „Ако погледнем в бъдещето на земеделието, то не е само в растителната защита, но също и в генетиката и селекцията на семената, и в дигиталните решения. Всичко това налага промяна и в БАСФ,  да разшири своя кръгозор от специалисти, така че да решават комплексно потребностите на земеделските производители.“

В края на техническата среща в духа на мотото на кампанията „Земеделието е най-благородната професия на земята“ Бизнес Мениджърът за България Красимира Иванова се обърна към пълната зала с няколко думи за иновациите, които вече са неизбежно вплетени в ежедневието. 

През зимата на 2020 г., когато имаше Ковид, се събрахме и записахме  предимствата на Ревистар ® Флекс и после ви ги представихме във видео брошура, за да сте наясно с качеството му. Тази година сме измислили още една иновация. Обърнете внимание на нашите брошури и QR кодовете. Когато ги сканирате с телефон, ще видите видеа, за да улесним максимално вашето разбиране за нашите продукт.“

За да повдигне духа и оптимизма на земеделците, Краси Иванова посочи 5 важни цифри:

  • над 196 000 работни места са осигурени през 2023 г. благодарение на вас
  • над 4% от БВП на страната е от земеделие, което изразено в пари е над 6,5 млрд лв.
  • Около 1 млрд. лв. давате като ренти, които отиват в обществото
  • Българското земеделие е постигнало 33% ръст на производителността, за разлика от европейските държави, които имат 2-3% ръст за 2022г.

Leave a Comment