37 изложители в АГРА ще участват в конкурса за иновации. Над 200 напитки се състезават за медали на ВИНАРИЯ

Най-голямото изложение за агробизнес, храни и вино ще отвори врати в Международен панаир Пловдив на 20 февруари, вторник. Международните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024 ще покажат новостите и тенденциите в земеделието, лозаро-винарската индустрия и хранително-вкусовата промишленост.

Прочети още:

Виж Деловата програма на АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ 2024

Участват 580 изложители от 16 държави, разположени на 40 700 квадратни метра изложбена площ, от които 7 палати. Очакват се над 50 000 посетители да разгледат експозициите на открито и закрито.

Кои са най-иновативните продукти и технологии?

26 компании и 11 научни института участват със свои разработки в осем категории на Конкурса за иновации. 12-членно експертно жури ще определи най-авангардните от 47 заявени продукти и технологии. Част от тях са нови сортове домати, зимен сорт ечемик и пшеница, слънчоглед, памук, тютюн, люцерна и хибридна фуражна царевица. Представени са няколко иновативни технологии за семепроизводство, производство и отглеждане на едногодишни и многогодишни култури.

Най-сериозна е конкуренцията в раздела с торове и препарати за растителна защита. Български и чужди компании презентират органични продукти за справяне с вредителите, за подсилване на почвата и увеличаване на добива, застъпени са технологии на база на определени ензими и микроелементи като мед, цинк и други.

В раздела с машини и инвентар се състезават интересни експонати като: междуредов раздробител, GPS и лазерен нивелиращ скрепер, самоходна пръскачка за растителна защита, подбиращ сеносъбирач, косачка робот с безкабелна инсталация, дигитален асистент в земеделието, наръчник от технологични инструкции и други.

В категориите за вино, спиртни напитки и храни има както продукти, така и производствени технологии. Впечатляващи са натурален ликьор от Хинап, вино от изчезнали български сортове, шардоне със златни частици, биодиабетични бисквити, шоколадова халва с ядки и сушени плодове без захар, няколко вида сирене, ензимни технологии за производство на храни, вино и плодови напитки. Носителите на приз за иновация ще станат известни на официалната церемония, която ще се състои на 22 февруари, четвъртък, от 17:00 часа в зала „Пловдив“ на Конгресния център в Международен панаир Пловдив.

Две комисии дегустират вина и спиртни напитки от 6 държави

Надежда Дюлгерска от дегустационната комисия е един от оценителите на вината

Близо 200 вина и спиртни напитки се съревновават за медали от „Винария 2024“, която ще се проведе от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив. В дегустациите участват проби от България, Италия, Румъния, Молдова, Турция и Гърция.

На база на получените проби са сформирани две комисии. Вината са представени в шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти. Те се оценяват по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV) и са претенденти за „Златен ритон“.  

„Увеличава се броят на пробите от чужбина. Тази година получихме вина от Италия, Румъния, Молдова, Гърция и Турция. Засилва се конкуренцията с българските вина. По-голямата част от представените проби са на червени вина от стари реколти“, коментира председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов. Той уточни, че близо една трета от претендентите за „Златен ритон“ са отлежали червени вина, следвани от младите бели и розетата. „Качеството на предоставените вина е изключително добро и са оценявани с високи оценки от дегустаторите“, заяви инж. Стоянов. Той допълни, че тази година има пенливи български и чуждестранни вина за разлика от предходната.  

13 топ дегустатори оценяват пробите на вина тази година. Те са членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и специалисти във винения сектор. Повече от половината от тях са международни дегустатори в престижни световни конкурси. Член на дегустационните комисии на „Винария“ отново е и известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който е популярен като посланик на италианската култура по света.

Leave a Comment