Украйна увеличава площите със соя, захарно цвекло и рапица, намалява царевицата

През 2024 г. се очаква Украйна да увеличи площите, засети със соя и захарно цвекло, докато площите с царевица може да намалеят. Това съобщи Министерството на аграрната политика на Украйна, позовавайки се на резултатите от проучване за плановете и подготовката на земеделските производители за пролетната кампания за засаждане, пише apk-inform.

„По-конкретно 70% от анкетираните заявяват, че планират да увеличат засетите площи със соя, а това е ръст с 21% спрямо предходната година. Освен това фермерите се интересуват от производството на пролетна рапица, докато някои от тях планират да я сеят за първи път. Като цяло площите с тази култура ще се увеличат с 24%“, се казва в доклада.

Данните говорят, че ще има ръст от 11% при отглеждането на варива и 7% при пролетен ечемик. Ръстът в отглеждането на ечемик се дължи на разширяващия се обхват на морските превози. С 2% ще се увеличи и засяването на пролетна пшеница.

„В същото време засетите площи с царевица ще намалеят с 9%. Също така, потенциално площите със слънчогледово семе могат да бъдат намалени. Но към днешна дата мнозинството от фермерите все още не са взели окончателно решение относно площта за засаждане от тази култура“, отбелязват от министерството.

Що се отнася до захарното цвекло, 60% от фермерите, които са засадили тази култура миналия сезон, ще разширят леко площта, която може да се увеличи със 17% в Украйна като цяло.

„През 2024 г. засадените площи с пролетни култури могат да намалеят с 0,5 млн. ха или с 3,7% спрямо предходния сезон“, се обобщава в съобщението.

Leave a Comment