Украинският „крал на пилето“ шокиран от френските атаки

Не се интересуваме да правим пари за Юрий Косюк, който се обогатява за сметка на френските фермери, каза Еманюел Макрон

След като беше атакуван от френския президент Еманюел Макрон, най-големият бизнес за птици в Украйна преминава в контраатака. 

Компанията MHP от седмици е в прицела на френски фермери и политици, които я обвиняват, че е наводнила европейския пазар с евтино птиче месо, възползвайки се от решението на ЕС да отвори границите си за украински износ след нахлуването на Русия преди две години.

„Бях доста шокиран от това как MHP може да бъде позиционирана като анти-фермери и анти-ЕС“, каза изпълнителният директор на MHP австралиецът Джон Рич пред Политико при скорошно посещение в Париж.

„Понякога украинският хранителен сектор погрешно се представя или като варваринът пред портата – или като лисицата в кокошарника.“

Президентът Еманюел Макрон посочи с пръст основателя на MHP Юрий Косюк, наричан „краля на пилето“, твърдейки, че ЕС го обогатява за сметка на европейските фермери.

„Не се интересуваме да правим пари за този човек. Това не е целта, това не помага на Украйна“, каза Макрон на пресконференция след срещата на върха на ЕС в Брюксел по-рано този месец. 

Попитайте протестиращи френски фермери защо са ядосани и те със сигурност ще посочи вноса от Украйна високо в списъка си с оплаквания, пише Политико.

Но за украинската компания подобни твърдения се равняват на кампания за дезинформация, организирана от нейните конкуренти и разпространявана допълнително от френски и европейски политици.

Европейската реакция срещу украинската компания не е нова. Още преди войната MHP беше bête noire („черен звяр“ в превод) за фермерите от ЕС. Те обвиниха компанията, че използва вратичка в търговската сделка между ЕС и Украйна, за да увеличи значително износа на пилешки гърди.

„Наистина се надявах, че с войната тази турбуленция на фермерите е зад гърба ни, че ще има повече солидарност“, каза Рич, австралиец, който е базиран в Кипър, където е регистрирана MHP.

Според Рич украинските износители не са виновни за неволите на европейските фермери.

Игра на обвиняване

Вносът на украинско птиче месо в ЕС се е увеличил с 47 процента между 2022 г. и 2023 г., според данни на ЕС . По-рано този месец, когато протестите във фермите достигнаха своя връх, Европейската комисия предложи да ограничи вноса на украинска захар, птиче месо и яйца на нивата от последните две години.

Но, говорейки частно, служители на ЕС казват, че въз основа на официални числа вносът на птиче месо от Украйна не представлява заплаха за европейската индустрия.

Рич каза, че MHP представлява по-малко от 3 процента от общия внос на птиче месо във Франция. За него ограничението на ЕС за внос от Украйна е по-скоро политически, отколкото икономически мотивирано. Той предупреди, че ограничаването на вноса на птиче месо няма да помогне на европейските фермери и вместо това може да облагодетелства други трети страни като Бразилия, която сега е най-големият износител на птиче месо за ЕС преди Украйна.

„Френският фермер се оплаква от украинския внос, но в действителност той е разстроен от всичко с вноса от всички други страни. Споразумението за свободна търговия с Южна Америка е слонът в стаята“, каза той, опитвайки се да отклони реакцията срещу Украйна към южноамериканските износители от блока Меркосур.

Френското обществено мнение и правителството са най-яростните противници на търговската сделка между ЕС и Меркосур, която се подготвяше две десетилетия, но срещна политическа съпротива в началния етап.

Рич твърди, че MHP е най-големият данъкоплатец на Украйна (приблизително 150 милиона евро миналата година) и каза, че твърдението на Макрон, че украинските търговски предимства облагодетелстват главно Косюк, „не е правилно“.

„Изпитвам огромно уважение към френското правителство и френския президент“, каза той. „Винаги ще благодаря на тях и на него лично за огромната подкрепа, която оказва на Украйна, но по някакъв начин нещо беше пропуснато в превода.“

Leave a Comment