Полски фермери призоваха Путин на помощ

Полицията разследва пропагандиране на фашистки или тоталитарен режим

Антиукраинските и пропутинските лозунги, издигнати по време на вълната от протести на фермерите в Полша, може да са повлияни от „руски агенти“, заяви днес полското външно министерство, цитирано от Франс прес, предаде БТА.

Фермерите настояват земеделският министър Сикерски да се срещне с тях

„Смятаме, че става дума за опит за установяване на контрол върху протестното движение на фермерите от страна на екстремистки и безотговорни групи, които може да са повлияни от руски агенти“, се казва в изявление на министерството.

По време на демонстрация вчера фермерите в Горжички, Южна Полша, издигнаха транспарант, на който пишеше: „Путин, възстанови реда в Украйна, Брюксел и нашето правителство“, развявайки знаме на Съветския съюз.

Снимката на транспаранта беше разпространена в социалните мрежи, което предизвика остра реакция от страна на Киев.

Варшава „отбелязва с голямо безпокойство появата на антиукраински лозунги и други, възхваляващи Владимир Путин и войната, която той води, по време на неотдавнашните блокади на земеделските производители“, се казва в изявление на полското министерство, което подчертава, че подобни действия създават „лош имидж на Полша“.

Говорител на местната полиция заяви днес пред АФП, че „знамето и транспарантът“ са били „иззети“. „Лицето, управлявало автомобила, е идентифицирано“, посочиха органите на реда.

Полицията е започнала разследване за пропагандиране на фашистки или тоталитарен режим и подбуждане към омраза – престъпление, което в Полша се наказва с до три години затвор.

Полският министър на тайните служби Томаш Симоняк определи днес транспаранта като „скандален“, а инцидента – като „провокация“.

Полските фермери започнаха вчера нова вълна от протести, като блокираха около сто пътища в страната и гранични пунктове с Украйна, недоволни от „безконтролния“ внос на зърно от Украйна и от европейската селскостопанска политика.

„Последните седмици показаха, че недоволството на фермерите наистина е достигнало своя зенит. Полша не е виждала толкова многобройни и огромни протести от дълго време. Фактът, че проблемът е сериозен, се доказва от последователни земеделски движения на местно ниво. Все повече професионални групи се присъединяват и възгледите на протестиращите стават опасно радикални“, пишат представители на Земеделското дружество в Zamość в писмо до министъра на земеделието и развитието на селските райони Чеслав Сикерски, цитира полското издание farmer.pl.

Leave a Comment