Световният лидер на верижни триони Stihl се мести в Швейцария. В Германия му е скъпо

Световният пазарен лидер за верижни триони Stihl (Щил) от Вайблинген близо до Щутгарт обмисля преместване на производството си в Швейцария. В Германия му е твърде скъпо.

Stihl отложи плановете си за нов завод в Лудвигсбург, съобщава BW24. В момента се проучва място в Швейцария . Председателят на консултативния съвет и надзорния съвет Николас Щил предупреди преди месеци, че Германия вече не е конкурентоспособна като местоположение. 

Николас Щил има малка надежда за Германия като индустриално място, казва той в интервю за Handelsblatt. Предприемачът не очаква голям взрив, който да доведе до срив на икономиката в Германия с един замах . 

„Но инвестициите, които преди течаха към Германия, сега все повече отиват към Източна Европа, САЩ или Азия.“ 

Швейцария се счита за страна с абсолютни високи цени. Преди няколко години никой не би помислил, че е възможно производството все още да може да се прави по-евтино в съседната на Германия държава. 

Председателят на надзорния съвет Николас Щил казва, че Швейцария има по-ниски общи разходи от Германия въпреки по-високите заплати. По-високите мита, данъци и разходите за енергия в Германия са виновни – производството в Швейцария сега е по-евтино. 

Няколко предприемачи, които са членове на Family Business Foundation, наскоро се обърнаха към политиците с призив към федералното правителство. 

Но икономическата криза продължава: германските компании съкращават хиляди служители и заминават в чужбина. Например традиционният производител Miele мести части от производството си в Полша.

Leave a Comment