11 института от ССА получиха призове за иновация на Агра 2024

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев връчи награди за научна дейност и разработки в конкурса за иновации на Международното изложение Агра 2024. Събитието се провежда за 15-и път по инициатива на Международен панаир Пловдив и с подкрепата на Министерството на земеделието. В конкурса тази година участват 35 фирми и 15 научни института с иновативни продукти, научни разработки и технологии.

Министър Вътев връчи диплом за иновативен продукт за три предложения на Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян: краве сирене от порода Симентал в глинена стомна, краве сирене от порода Симентал в глинено гърне с капак и ароматизатор от деривати.

Институтът по тютюна и тютюневите изделия получи диплом за иновативен продукт за Нов сорт едролистен тютюн Виржиния 0842.

Институтът по полски култури – Чирпан бе отличен за сортовете памук “Снежина” и “Селена”.

За иновативен продукт бе отличен и Институт по царевицата – Кнежа за два хибрида на царевица: Кнежа 652 и Кнежа 653.

Диплом за иновативен продукт взе Институтът по животновъдни науки – Костинброд за Сурово-сушен колбас от птиче месо, тип „Барсак“.

Добруджанският земеделски институт получи отличия за научните разработки слънчогледов хибрид “ДАЛЕНА CLP” и зимна обикновена пшеница сорт “Шибил”.

Институтът по зеленчукови култури „Марица“ получи диплом за иновативен продукт за Наръчник от технологични инструкции.

Институтът по криобиологии и хранителни технологии взе диплом за иновативен продукт за Био диабетични бисквити “Калия”.

Два продукта на Института по консервиране и качество на храните – Пловдив също бяха отличени като иновативни: плодови бонбони от сини сливи и грейпфрут, без добавена захар и спред със слънчогледов протеин и екстракт от мащерка.

Диплом за иновативен продукт получи и Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров” за Устройство за пасивно сортиране на плодове и зеленчуци.

Институтът по фуражни култури – Плевен бе отличен за технология за отглеждане на техническо сорго (метла) и за още три разработки: технология за семепроизводство на многогодишни житни треви; технология за производство на фураж и семена от пролетен фуражен грах и технология за създаване и използване на ливади и пасища.

Министър Вътев пожела на всички наградени нови постижения, както и да има повече български семена по българските полета и повече български продукти на българската трапеза. Комисията по иновации на конкурса е с председател заместник-министъра на земеделието и храните Александър Йоцев и заместник-председатели: председателят на ССА проф. Виолета Божанова, ректорът на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков, главния директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов.

Leave a Comment