3 000 дка от ДПФ са свободни за зеленчуци, 5 600 – за трайни насаждения

Животновъдите ще получават пасища от държавния поземлен фонд, които са в близост до фермите им, отбеляза Кирил Вътев на Консултативния съвет по поземлени отношения

Днес в МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения. Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отбеляза, че е важно да се регламентира животновъдите да получават приоритетно и дългосрочно пасища от Държавния поземлен фонд, които са в близост до животновъдния им обект. 

цъфнали праскови

По време на Консултативния съвет стана ясно, че свободните имоти от ДПФ за стопанската 2024/2025 г., подходящи за производство на зеленцучи, са около 3 хил. дка на територията на цялата страна. Това са свободни земи от ДПФ, които са поливни и са подходящи за предоставяне за отглеждане на зеленчуци. За създаване на трайни насаждения от Областните дирекции „Земеделие“ прогнозират, че са подходящи около 5 600 дка. Това са обемите за земите от ДПФ с новите изменения на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

На заседанието  се обсъдиха текстове от законопроекта за Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, свързани с разпределението на пасища, мери и ливади от Държавния поземлен фонд (ДПФ) и Общинския поземлен фонд (ОПФ) на животновъди.

Вчера в Пловдив министърът на земеделието Кирил Вътев заяви, че след днешния Консултативен съвет по поземлени отношения министерството ще внесе проекта за промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) в парламента.

Leave a Comment