Институциите на Брюксел – с бодлива тел, фермери протестират срещу еко политиките

Огромна колона от трактори се спусна по Rue de la Loi в квартала на ЕС в Брюксел рано в понеделник, прекъсвайки движението в града, докато фермерите ескалираха протеста си срещу екологичните политики на ЕС, пише „Политико“.

Стотици белгийски фермери се отправиха към кръговото движение на Шуман, където министрите на земеделието от ЕС се срещат днес.

В хаотични сцени органите на реда поставиха бодлива тел пред институциите на ЕС и посрещнаха шумната тълпа с водни оръдия, докато протестиращите запалиха гуми, изхвърлиха тор на улицата и се противопоставиха на полицейските барикади.

Фермери в няколко страни от ЕС – включително Франция, Италия и Испания – протестират срещу екологичните политики на ЕС, тъй като се борят с падащи доходи, високи разходи и конкуренция от евтин внос.

По-рано този месец европейски фермери  организираха бурен протест в Брюксел , подпалвайки пожари пред Европейския парламент и събаряйки статуя.

Полицията предупреди жителите на Брюксел да използват обществения транспорт в понеделник, докато поставят блокада в района около Rue de la Loi. Метростанциите Schuman и Maalbeek са затворени .

Предвидено е блокадите да продължат до около 16 часа

Leave a Comment