Ревидас® – най-новият фунгицид на БАСФ срещу болести по слънчоглед и рапица

Две активни вещества от най-висок клас и уникална формулация

Ревидас® е успешен финал на желанието на БАСФ да създаде най-модерния фунгицид за маслодайни култури. В Ревидас® впрягат сили уникалният азол от последна генерация – Ревизол®, както и боскалид – SDHI двигателят на най-успешния фунгицид в рапица и слънчоглед – Пиктор®. Това са 2 активни вещества с изключителни качества, всяко от които е регистрирано при тези култури, припомня Божидар Бонев, продуктов мениджър маслодайни култури. Когато искаш да си най-добрият обаче, трябва да можеш да предложиш най-доброто. Така се появи Ревидас® – с изцяло нова, СК формулация с кристални връзки, във водна основа, разработена специално за маслодайни култури.

Ревидас® осигурява изключително ефективен контрол на всички важни болести, има дълготрайно действие и широк прозорец на приложение.

Новият фунгицид притежава три ключови предимства:

ОТЛИЧНА ЕФИКАСНОСТ – Ревидас® има системно, лечебно и предпазно действие, като демонстрира изключително висока ефикасност срещу голям брой патогени. Новата СК формулация прави крайните резултати още по-категорични при трудни климатични условия и силен инфекциозен фон.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ И ОПАЗВАНЕ НА РАСТЕНИЯТА – След третиране, Ревидас® веднага навлиза в растенията, като част от него се задържа стабилно върху третираната повърхност, където бавно освобождава активните вещества, с което се постига изключително продължителна превенция. „Какво да очакваме от един фунгицид, който се прилага по време на цъфтеж на рапицата? Очакваме той да защити растенията до тяхното узряване. В една стандартна година, това обикновено означава 60-70 дни, през които този продукт трябва да опази растенията“, обяснява Божидар Бонев.

ЗАЩИТА ОТ ИЗМИВАНЕ И UV РАДИАЦИЯ – Ревидас® прилепва много здраво и се задържа върху растенията в стабилна форма, която защитава от измиване и слънчева радиация. Кристалната структура на формулацията е уникално постижение без аналог.

Специално разработената за Ревидас®  формулация има уникални качества. Благодарение на нея продуктът прилепва много по-добре от всякога върху тъкани с восъчен налеп. Уникален е начина, по който Ревидас се задържа върху наклонени повърхности. Неслучайно БАСФ е лидер в разработването на професионални покрития за индустрията. Ревидас® е уникален и с работата си върху микро-порести структури, където по принцип трудно проникват и се задържат течности. Това гарантира многократно по-добро покритие на репродуктивните органи (цветни бутони и цвенове)  като врата за навлизане на множество патогени, и опазването на целите растения от болести.

Как се справя продуктът с най-опасните болести, които са най-трудни за контрол?

Ревидас® е изключително широкоспектърен фунгицид и на практика покрива всички важни и най-опасни болести при слънчоглед и рапица. Действието му срещу склеротиния по рапица е доказателство за това колко ефективен може да бъде той в опазването на целите растения за продължителен период от време. В списъка с контролирани болести при слънчогледа влизат склеротиния, фомопсис, фома, алтернария, ръжда, бяла ръжда, а при рапицата – алтернария, цилиндроспориоза, склеротиния и брашнеста мана.

В какъв момент от фазите на развитие на слънчоглед и рапица се прилага Ревидас®?

Ревидас® може да се прилага от бутонизация до края на цъфтеж, което дава голямо предимство на фермерите защото това означава около 10 дни допълнително за работа на полето. Така те могат да разпределят работата си и да се предпазят от неблагоприятно време и валежи, посочва едно от предимствата Бонев.

БАСФ е извела 116 опита с продукта в рамките на 3 години. В  75% от опитите е регистрирано нападение от болести.  В 91 % от случаите е регистриран и ръст на добивите, който е средно плюс 10-11% спрямо контролата.

Ревидас® дава заявка да се превърне в следващия лидер на пазара на фунгицидите при маслодайни култури, каза в края на представянето на най-новия фунгицид Тодор Евтимов, Маркетинг и Технически мениджър. На БАСФ и отне 10 години да разработи този продукт, защото само той от всички продукти, които се създаваха в БАСФ, успя да надмине по ефикасност еталона Пиктор®.

Leave a Comment