На 29 февруари Христофор Колумб взима ума на Ямайка, като предсказва пълно лунно затъмнение

По време на четвъртото си и последно пътуване Христофор Колумб накарал жителите на Ямайка да продължат да снабдяват него и екипажа му и така да ги спасят от гладна смърт, като успешно ги сплашил, предсказвайки пълното лунно затъмнение за 1 март 1504 г. Някои от изследователите твърдят, че Колумб е използвал ефемеридите на немския астроном Региомонтан , но самият Колумб приписва предсказанието на Алманаха от Абрахам Закуто.

Закуто е кастилски астроном , астролог , математик , равин и историк , който служи като кралски астроном на португалския крал Йоан II.

Колумб е успял да използва астрономическите таблици на Абрахам Закуто, съставени за периода 1475-1506 г. Мореплавателят забелязал, че според тях на 1 март 1504 г. ще има пълно лунно затъмнение.

Колумб е поиска среща за 29 февруари с местния племенен вожд и му казал, че Бог е ядосан на отношението на островитяните към Колумб и екипажа му. Колумб казал, че Бог ще даде ясен знак на недоволството си, като накара изгряващата пълна луна да изглежда „разпалена от гняв“. 

Лунното затъмнение и червената луна се появили по график и местното население било впечатлено и уплашено. Синът на Колумб, Фердинанд, пише, че хората „със силен вой и оплакване тичаха от всички посоки към корабите, натоварени с провизии, молейки адмирала да ходатайства по всякакъв начин пред Бога за тях, за да не запрати гнева Си върху тях … „

Колумб влязъл в каютата си, уж за да се помоли, и засякъл времето на затъмнението с пясъчния си часовник . Малко преди самото затъмнение да приключи след 48 минути, той казал на уплашените местни хора, че ще им бъде простено. Когато Луната започнала да се появява отново от сянката на Земята, великият италианец им казал, че Бог е простил. 

Leave a Comment