Празнуваме 146 години от Освобождението

Днес отбелязваме 146 години от Освобождението на България, обявено с подписването мирния договор в градчето Сан Стефано – днес предградие на Истанбул. Документът слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и връща България като държава в световната политическа карта след 500 години мрак.

Днес на връх Шипка, където хората започнаха да се събират още от 4 часа сутринта, ще се качат председателят на Народното събрание Росен Желязков и президентът Румен Радев.

Шипка е най-важния за нас връх, на който българските опълченци се биха докрай, за да спрат османския башибозук.

Исторически сведения

Санстефанският мир е подписан на 3 март (19 февруари стар стил). Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунска област и Халкидическия п-в).

По това време населението на България е 4 800 000 души.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

Един от важните резултати на Санстефанския договор е, че той създава един идеал, който е в основата, както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 година. Англия и Австро-Унгария се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 година.

От 1888 година 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество.

Празникът в Пловдив

В Пловдив празничният ден ще започне в 11.00 часа с молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай.

Тържественото честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика е в 12.00 ч. В церемонията по полагане на венци и цветя ще вземат участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение. Желаещите да се включат в похода трябва да се явят в 11ч. на сборния пункт пред ресторант „Южен полъх“ , (бившия „Малък Бунарджик).

В 13.30ч. започва панихидата за загиналите за свободата на България герои пред паметника на опълченците на Централни гробища в Пловдив.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18.30 ч. ще се състои тържествена проверка – заря с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков.

По повод Националния празник, Община Пловдив организира два концерта с вход свободен за пловдивчани и гости на града.

В 13.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ започва празничен концерт на Биг Бенд Пловдивс  диригент Николай Гешев и солист Едит Унджиян.

На същото място в 16.30ч. е празничният концерт на Представителен духов оркестър на ВВС с диригент кап. Димитър Христов.

Leave a Comment