Японски учени откриха, че червените мрежи при зеленчуци отблъскват насекомите

Това позволява окото на мрежата да е по-голямо и така да се подобри достъпът на светлина и дишането на растенията

Японски изследователи откриха, че червените зеленчукови мрежи предпазват от вредители. Тъй като предупредителният цвят отблъсква много насекоми, са възможни по-големи ширини на мрежата.

Ако мрежите около зеленчуковите лехи са червени, те пазят от вредителите много по-добре от традиционните в бяло или черно. Изследователи от Токийския университет откриха това и го публикуваха в списание Nature, съобщи topagrar.com.

Причината е, че червеното е сигнален цвят в природата. Въпреки това, размерът на мрежата също остава важен. Колкото по-малък е, толкова по-трудно е дори за малки насекоми да преминат през него.

В мрежите с размер на окото 2 mm червените и белите мрежи намаляват проникването на трипси с една трета в сравнение с чисто белите мрежи. В мрежите с размер на окото 0,8 mm червено-черните мрежи намаляват заразяването с трипс до около една четвърт, а постоянно червените мрежи до една осма в сравнение с белите мрежи. При полеви опити пролетен лук, частично или напълно покрит с червени мрежи, изисква една четвърт до 50% по-малко инсектицид, отколкото напълно непокрито поле, се посочва в статията.

Червеното прави използваеми мрежи с по-големи размери на окото. Това е голямо предимство, тъй като дишането и достъпът до светлина на зеленчуците са по-добри и рискът от гъбични инфекции е намален.

Според изследователите червените мрежи могат да осигурят устойчива и ефективна подкрепа за защита срещу други вредители при отглеждането на плодове и зеленчуци, като същевременно намаляват употребата на пестициди.

Странното е, че повечето насекоми нямат червени фоторецептори в очите си, което означава, че всъщност не виждат червеното. Така е и при трипса. Следователно резултатът е изглеждал странен в началото. През 2015 г. обаче бе установено, че насекомите откриват червена светлина с дължина на вълната от 650 до 750 нанометра, въпреки че не могат да я видят.

Leave a Comment