27 милиона африканци са изправени пред глад заради суша и провалени реколти

Едва 6% от обработваемите площи на континента се напояват

Десетки дребни земеделски стопани са изправени пред километри изсъхващи ниви с култури в много части на Субсахарска Африка. 

Дъждът най-накрая се върна в Малави (Източна Африка, под Екватора) след седмици и седмици на тежка суша, но той е твърде малко и твърде късно за местния фермер Саиди Ммади.

Баща на шест деца, той се взира в полето си, чувствайки, че цялата му работа през последните месеци е била напълно напразна.

„През декември загубихме всичко. Така че изкоренихме посаденото и започнахме всичко отначало, за да бъде погубено отново от сушата“, каза той пред Дойче веле.

Единствената му надежда е правителството да продължи да се намесва по най-добрия начин и да помага за субсидирането на фермерите.

Подпомогнатите от правителството, възлизат на около 22% от населението на Малави (около 20 милиона души), което е с 15% повече в сравнение с предходната година.

Организациите на ООН отбелязват, че на други места в Субсахарска Африка много нации са преживели подобни нива на трудности.

Агенции изчисляват, че 27,4 милиона души в Южна Африка ще бъдат изправени пред глад през следващите шест месеца поради лошите реколти след поредица от 14 екстремни суши през последните две десетилетия, много повече, отколкото на който и да е друг континент.

Районите, изправени пред непосредствена заплаха от глад, включват Мадагаскар и Зимбабве , според ООН.

В статия в NewsDay, ежедневник и онлайн платформа за новини в Зимбабве, 69-годишна жена с 20-годишен опит в земеделието описва безпрецедентния характер на ситуацията като „една от най-лошите суши, които някога съм виждала“.

„Миналият сезон беше слаб, а сега не знаем какво ще ядем“, каза тя.

В съседна Замбия до 70% процента от селскостопанските полета също са преживели подобни сухи периоди в източната провинция на страната, според последните оценки.

Президентът на Замбия Хакаинде Хичилема обяви сушата за национално бедствие, след като в 84 от 116 области не са валили повече от пет седмици, като каза, че повече от 1 милион семейства на замбийски фермери ще бъдат засегнати.

Според AGRA, ръководено от Африка партньорство, въпреки че напояването в Африка има потенциала да повиши производителността на селското стопанство с 50%, площта, която в момента е оборудвана за напояване, се оценява на само 13 милиона хектара, което представлява едва 6% от общата обработваема площ на континента, в сравнение с около 14% от земята в Латинска Америка и 37% в Азия.

Но наистина ли Африка е толкова уязвима към промените и толкова зависима от дъжда, че държавните субсидии са единственият спасителен пояс за много фермери?

Според констатациите от 2022 г., публикувани от WaterAid и Британското геоложко проучване, много африкански нации наистина имат изобилие от подпочвени води, достатъчни, за да оцелеят поне пет години на суша.

В случая с Малави има също 13 многогодишни реки и три езера, включително езерото Малави, четвъртото по големина сладководно тяло в света по обем. Пренасочването на тези ресурси едва ли фигурира в някакъв план за борба с глада в резултат на сушата.

Неизползваните ресурси като системите за подпочвени води и използването на речни капиляри вероятно биха могли да осигурят облекчение за милиони хора временно – особено ако се приложат държавните инвестиции.

Leave a Comment