ЕК отстъпи от някои зелени изисквания към фермерите. Четири ДЗЕС няма да са задължителни

Фермерите, които ги изпълняват доброволно, ще получат финансова компенсация

Стопанства под 100 дка няма да подлежат на проверки и санкции

Европейската комисия (ЕК) финализира поредица от законодателни предложения, които сериозно биха отслабили изискванията за околната среда към фермерите – в противоречие със съветите на нейните водещи учени, че селското стопанство трябва да стане по-устойчиво или ще бъде унищожено от изменението на климата.

Предложенията ще премахнат изискването за заделяне на земя за насърчаване на биоразнообразието, което ще направи това и други мерки – като минимизиране на обработката на почвата за предотвратяване на ерозията на почвата – доброволни. Взети заедно, те биха позволили на фермерите да получат субсидии от ЕС, дори ако не отговарят на най-основните екологични стандарти, известни като ДЗЕС.

Драматичният обрат в политиката от Комисията на Урсула фон дер Лайен идва след настояване на националните правителства, които отчаяно се стремят да потушат протестите на фермери , които излязоха по улиците в цяла Европа и в Брюксел , за да излеят гнева си от бюрокрацията в областта на околната среда, която според тях унищожава техните поминък, пише Политико.

„Заличаването на десетилетия на постепенен напредък към устойчиво земеделие за краткосрочни избори е огромна грешка и цялото общество ще плати висока цена“, каза Марко Контиеро, активист на Грийнпийс в ЕС за селското стопанство.

„Земеделските производители изпитват сериозни трудности, но тези предложения не правят много, за да се справят с това и просто премахват някои от последните частици от защитата на околната среда в политиката на ЕС за земеделието.“

Условност

ОСП включва набор от „добри земеделски и екологични състояния“ — или ДЗЕС — на които фермерите трябва да отговарят, за да получат субсидии.

Изпълнителната власт на ЕС ще предложи премахване на задълженията за четири от тях и вместо това ще предостави финансова компенсация на фермерите, които доброволно ги прилагат. 

—  ДЗЕС 5 — изискване от фермерите да сведат до минимум обработката на почвата, за да предотвратят ерозията на почвата.

—  ДЗЕС 6 — изискване от земеделските стопани да отглеждат покривни култури между сезоните, за да запазят почвата, водата и хранителните вещества, като по този начин намаляват необходимостта от влагане на химикали, като например торове.

—  ДЗЕС 7 — изискване от земеделските стопани да отглеждат поредица от различни видове култури в една и съща област през поредица от вегетационни сезони. Това помага за връщането на хранителни вещества в почвата без синтетични добавки и намалява необходимостта от химически пестициди.

— ДЗЕС 8 — изискване от фермерите да заделят най-малко 4 процента от земеделската си земя за биоразнообразие.

Други мерки

Други мерки, които ще бъдат предложени от Комисията, включват:

—  Освобождаване на земеделски стопани с по-малко от 10 хектара земя — две трети от всички бенефициери на ОСП — от проверки и санкции.

За да укрепи позицията на земеделските производители спрямо прекупвачите, търговците на дребно и други участници във веригата на доставки, Комисията също така ще:

—  Стартиране на „обсерватория за производствени разходи, маржове и търговски практики“ до лятото, за да се увеличи прозрачността на пазара. Обсерваторията ще се състои от представители от всички сектори по веригата за доставки на селскостопански храни, както и служители на ЕС и национални служители.

—  Проучване на възможни ревизии на няколко пазарни разпоредби , включително Общата организация на пазара (ООП), която определя основните правила за единния пазар на ЕС, и директивата за нелоялни търговски практики, която има за цел да защити по-слабите доставчици от по-силните купувачи . 

Нека да минат изборите

Няма място за безпокойство, казват политиците, спиращи реформите в областта на околната среда.

„Мерките… не отслабват амбицията на ОСП по отношение на климата и околната среда“, каза Комисията в изявление миналата седмица.

В проектомерките Комисията твърди, че фермерите ще могат да постигнат екологичните цели на ОСП по „по-реалистичен“ начин. Еврокомисарят по въпросите на климата Вопке Хоекстра каза тази седмица, че блокът може да ускори зелените усилия, след като лудостта около изборите за Европейски парламент през юни утихне.

Един дипломат от ЕС каза пред Политико, че мерките ще отменят наследството от прекалено ревностен екоактивизъм от хора като Франс Тимерманс, бивш вицепрезидент на Комисията и архитект на Зелената сделка, който напусна Брюксел миналата година , за да се върне към националната политика в родната си Нидерландия .

„Този ​​законодателен период беше изключително фокусиран само върху един стълб на устойчивостта, околната среда, но ние също се нуждаем от икономически и социален просперитет“, каза дипломатът, на когото беше предоставена анонимност, за да се изразява свободно.

„Не става дума за отхвърляне на Зелената сделка, а за разговори с фермерите за това как да я постигнем.“

Дипломатът добави, че екологичните изисквания могат да бъдат възстановени, когато се подобри икономическото състояние на фермерите.

Leave a Comment