Какво искат родните фермери от Брюксел: Без зелени стандарти, без административен товар, без тавани по-висок бюджет

Десислава Танева ще оформи земеделските искания, които ще изпрати на ЕНП

Бойко Борисов убеди присъстващите, че ЕНП стои зад фермерите

В следващия програмен период от 2028-2034 г. бюджетът на ЕС за земеделие трябва да бъде значително по-голям. Плащанията да са не на хектар, а на стопанство. Да отпаднат доброволните екологични стандарти, чието прилагане оскъпява продукцията с 30 до 50%. Бюрокрацията и административната тежест да се намалят значително. Субсидиите в държавите членки на ЕС най-после да се изравнят. Да се преосмислят споразуменията с трети страни или с групи трети страни. Да се върне изначалната цел на ОСП – да осигурява храна – чиста и здравословна, на Стария континент.

Това, казано най-обобщено, ще препоръча ГЕРБ-СДС на Европейската народна партия (чиито член е), да влезе в аграрната партийна програма за следващия период 2028-2034 г.

Конференцията “Eвропейска сделка за фермерите – визията на ЕНП за земеделието в Европа” се проведе в Пловдив днес именно, за да очертае българската позиция по темата.

В конференцията взе участие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Десислава Танева , основен организатор на форума, бе подготвила българските предложения към ЕНП, които ще бъдат допълнени и окончателно оформени след днешните изказвания.

Какви са българските искания

Председателят на Комисията по земеделието, храните и горите Десислава Танева прочете предварително набелязаните предложения към ЕНП с уговорката, че след като изслуша браншовиците, ще се съобрази с техните виждания. Предложенията, които ще бъдат внесени в Европейската народна партия на 18 март, са следните:

Зелените промени трябва да бъдат на базата на стимулиране на земеделските производители, а не чрез санкционирането им. Трябва да се помогне на украинския народ, но това да не причинява унищожаването на европейското земеделско производство. Присъединяването на Украйна към ЕС в изпълнение на споразумението от 2014 г. трябва да се изпълни, но заедно с това да се осъществи и екологизиране на украинското земеделие. България е за запазване на равнопоставеността на общия европейски пазар, следвайки търговските споразумения, които са в сила, действат и оценяват разликите в стандартите на производство. Българските фермери искат равнопоставена подкрепа на доходите спрямо тези на колегите си в ЕС. Плащането на площ трябва категорично да бъде реформирано като плащане на стопанство, за пазарна устойчивост и обществени ползи. Фермерите в България искат реално опростяване на изискванията и облекчаване на административните изисквания. Г-жа Танева изброи и други искания, а целият документ ще бъде публикуван следващата седмица.

Бойко Борисов: Нищо не се случи в последните 3 години

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе думата, за да каже, че в последните 3 години „отстъплението е видимо: Нищо не се е случило.“ Той каза, че желание да участва в днешния форум е получил след от конгреса на ЕНП в Букурещ. Там председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която ще бъда кандидат за втори мандат като председател на комисия, е заявила ясно, че трябва да се подобрят условията на бизнес в ЕС. Да има по-малко бюрокрация, по-бързи процедури, да се обърне особено внимание на малките и средни предприятия. Фон дер Лайен е изразила готовност да облекчи работата на фермери и да се повишат доходите им. „ЕНП винаги ще бъде на страната на нашите фермери“, заяви Бойко Борисов.

Той запозна присъстващите с препоръките на Международния валутен фонд към България от вчера. А именно: да се върне 20% ДДС за всички стоки и услуги и да се премахне плоския данък, като се въведе прогресивна скала на облагане.

Още изказвания

Конференцията даде и още предложения за промени в ОСП. Димитър Зоров предложи да отпаднат таваните както за европейски субсидии, така и за националната помощ.

Цветан Филев поиска преходната национална помощ да продължи да се прилага и в следващия програмен период.

Симеон Караколев илюстрира необходимостта от силно ограничаване на административните изисквания с думите, че при проверка фермерът трябва да представи 40 документа.

Венцислав Върбанов изброи девет искания за промени, сред които специална подкрепа за младите фермери. Той препоръча срещите с ЕНП са не бъдат само предизборни, а регулярни.

Илия Проданов пожела ЕК да действа по-бързо, когато фермерите заговорят за сериозни проблеми. Не да изчака да се проведат шест протеста, за да се задейства.

Кои бяха в залата

Европепутати и председатели на много браншови организации в земеделието бяха в залата и взеха отношение. Сред тях бяха Илия Проданов – председател на НАЗ, Венцислав Върбанов – председател на АЗПБ, Димитър Зоров – председател на НСГБ, Симеон Караколев – съпредседател на НОКА, Мария Степанчева – председател на БАБ, Костадин Костадинов – председател на БАК, Людмил Работов, председател на СЗП, Иван Кабуров – зам.-председател на БАПОП, Стоилко Апостолов – председател на фондация „Биоселена“, Мариана Милтенова – председател на НСГБ, Цветан Филев – председател на НАТ, Стоян Чуканов – председател на Асоциацията по говедовъдство в България, и много фермери и преработватели.

Председателят на Селскостопанска академия проф. Виолета Божанова, както досегашния ректор проф. Христина Янчева също се включиха в събитието.

Имаше и европейско участие – Адам Новак, зам. министър по земеделието и развитието на селските региони на Полша и Кристин Шнайдер, евродепутат, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI).

Бившият служебен министър на земеделието и директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев взе участие като модератор, но също така предложи свои виждания към следващата ОСП и посочи основните проблеми пред българското и европейското земеделие.

Leave a Comment