Фермерски сблъсък: Проданов срещу Делгянски

Лек сблъсък между зърнопроизводителите Йосиф Делгянски и Илия Проданов се получи днес на земеделската конференцията “Eвропейска сделка за фермерите – визията на ЕНП за земеделието в Европа”, организирана от ГЕРБ-СДС в Пловдив.

При обсъждане по темата какво трябва да се промени общата селскостопанска политика, микрофонът бе даден на производители и браншовици. Сред изказващите се бе и Мариана Милтенова. Както често се случва, г-жа Милтенова обърна внимание на несправедливото подпомагане след влизането на страната ви в ЕС. Тогава субсидиите бяха на площ, което бе несправедливо спрямо производителите на плодове и зеленчуци, тъй като те имат значително по-високи производствени разходи спрямо разходите на производството на зърнени и маслодайни култури. Тя подчерта, че когато се е обсъждала сегашната ОСП, е предложила субсидиите да представляват процент от себестойността, но това не се е приело.

Известният зърнопроизводител от град Раковски Йосиф Делгянски се почувства засегнат от думите на Милтенова. Той заяви, че зърнопроизводителите изкарват с честен труд парите си, но това не пречи да са непрестанно упреквани.

Г-н Делгянски заяви, че науката трябва да се намеси, за да каже дали е било справедливо производителите на плодове и зеленчуци да получат по 600 лева на декар подпомагане по украинската помощ. В нея досега зърнопроизводителите не участваха, въпреки че те бяха ударени от огромния скок на торовете, от изгубените пазари и нелоялната конкуренция на вноса на слънчоглед от Украйна. От залата се чу подхвърляне, че въпросните 600 лева са дадени само веднъж, но Йосиф Делгянски коригира, че не е така. Истината е, че преди войната в Украйна подобна помощ също бе раздадена, но заради Ковид-19.

„Маса хора взимат едни пари. Не съм против тези пари, но науката трябва да излезе и да каже. Ако искаш да развиваш сектора, го развивай, ако искаш фалирай“, каза зърнопроизводителят от Раковски. Той смята, че получаването „на калпак“ на купища безотчетни пари увеличава апетита към тях. И в следващата година производителите ще искат още по-голямо подпомагане.

Неговото изказване предизвика светкавична реакция на председателя на НАЗ Илия Проданов:

„Г-н Делгянски, с цялото ми уважение, вие сте голям зърнопроизводител, имате много опит. Но ей заради това мислене сме на този хал в момента. Аз съм само зърнопроизводител, но не разсъждавам като вас. Другите сектори са в лошо състояние, имат нужда от технологии, но ако ние не им помогнем, те не могат да се реформират“, каза Проданов и получи ръкопляскания.

По повод предложенията за реформиране на ОСП г-н Проданов каза, че в момента секторът има висока себестойност и ниска изкупна цена. „Тоест ние сме стигнали дъното. Трябва да стане много зле, за да стане добре. Много зле стана, сега трябва да стане добре“, пожела той.

Според него Зелената сделка трябва да бъде датирана към моментната реалност, която точно сега не е подходяща за прилагането ѝ. Административната тежест трябва в спешен порлядък да се намали.

Не може ЕК и ЕП да взимат мерки една година след кризата. Това трябва да се случи в рамките на няколко седмици най-много. „Първият протест в България беше 2022 г. Не може да направиш шест протеста, за да стигнеш до Европейската комисия. Абсурдно е“, заяви Илия Проданов.

„Фермер е призвание, наследство, отдаденост, кауза. Това не е нещо, което можеш да го създадеш само с обучение. Трябва да си израснал с това, трябва да го искаш. За да запазим тези фермери, вместо да изчезнат, ние трябва да реагираме бързо на всички кризи“, заяви председателят на НАЗ.

Сред останалите мерки, които трябва да се вземат, той изброи търговията с трети страни, която при невнимание може да наруши търговския баланс, и изравняване на подпомомагането на държавите членки.

Leave a Comment