Габриел прие мандата за правителство. Засега Кирил Вътев остава като земеделски министър

Съгласие между двете водещи политически формации липсва засега за състава на Министерския съвет

Мария Габриел прие днес от президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това се случи около 12:15 часа на „Дондуков“2.

Президентът напомни на кандидата за премиер, че разполага със срок от 7 дни, за да уточни имената на министрите и да връчи пълна папка.

Срещата с президента бе обявена за 12:00 часа, но преговорите между двете първи политически коалиции очевидно продължиха повече от очакването, не стигнаха до финал и президентството изчака към 15 минути пристигането на Габриел. Тя бе съпътствана както от своите съпартийци Деница Сачена, Теменужка Петкова и Рая Назарян, така и от акад. Николай Денков и Кирил Петков.

Преди това към 11 часа в медиите се прояви нов състав на проектокабинета, в който проф. Денков ще е вицепремиер и министър по европейските въпроси. Според списъка министерските постове запазват Кирил Вътев като земеделски министър, Асен Василев като министър на финансите, Калин Стоянов като министър на вътрешните работи, Андрей Цеков – регионален, Атанас Славов – правосъден, Георги Гвоздейков – транспортен министър, Александър Йоловски – на електронното управление, Богдан Богданов – на икономиката и индустрията, Кръстьо Кръстев – на културата и Димитър Илиев – министър на младежта и спора.

Новите имена предложени за бъдещи министри са Катя Панева като министър на здравеопазването, Деница Сачева като министър на труда и социалната политика, Христо Гаджев – на отбраната, Жечо Станков – на енергетиката и Ивелина Василева – министър на околната среда и водите.

Мария Габриел ще бъде освен премиер и министър на външните работи.

Именно съставът на Министерския съвет изглежда е пречката за постигане на разбирателство между двете политически формации.

Мария Габриел заяви, че не приема преговорите да продължат още 7 дни. Те трябва да приключат възможно най-скоро.

От изявленията на Габриел и Денков се разбра, че има постигнато съгласие за реформите за съдебната система, за борбата с корупцията и за регулаторите. 

Този следобед преговорите продължават.

Leave a Comment