Оранжерийният производител Иван Кабуров: Скоро ще бера краставици Македон. След тях ще засадя домати Манекро

Оранжерийният производител Иван Кабуров се подготвя за беритба на краставици. Модерната оранжерия (8 дка) на семейство Кабурови е в пазарджишкото село Мало Конаре. Именно тук земеделският министър Кирил Вътев реши да дойде в началото на годината, за да види как се справят оранжерийните производители и какви са проблемите им. Иван Кабуров е член на УС на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), а съпругата му Десислава спечели в края на 2022 г. европейската награда за „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ на конгреса на младите фермери в ЕС.

Иван Кабуров (с кашона) при посещението на министър Вътев и зам.-министър Йоцев

Ето какво разказа пред Агро Пловдив Иван Кабуров за предстоящия активен сезон:

„След две седмици и малко ще започнем беритбата на дългоплодни краставици. Растенията се развиват много добре. Те са от сорта Македон на фирма Синджента, залагали сме на него и преди две години. Хареса ни и продължаваме да го отглеждаме. Пробвали сме и други сортове, но фаворитът ни тази година е Македон, защото е много благоприятен за нашите условия.

Краставиците са изключително вкусни, имат къси междувъзлия на листата, а хабитусът на растенията е много добре развит. Плодовете са еднотипни. Дължината на краставицата е средна, формата им е отлична, цветът е тъмнозелен.

Сортът Македон е много подходящ за късия ден.

Беритбата на краставиците ще продължи около два месеца. След тях смятаме да засадим домати, отново на Синджента.

Сортът е Манекро и вече четвърта година го отглеждаме. Вкусовите качества на този розов домат са много добри, а растенията – доста облистени. Китките се залагат хармонично.

Иван Кабуров показа в края на миналата година последните за годината домати Манекро

Най-хубавото на Манекро е, че е прекрасен на вкус и заедно с това плодовете са еднотипни. Когато станат розови, те не се нацепват и не презряват. Дори и да узреят на корен, те си запазват твърдостта и добрия външен вид.

След като са отгледани правилно, без да са допуснати болести и неприятели, и след като плодовете не са наранени, срокът за съхранението им е продължителен. 15-20 дни просто не мърдат дори и на топло да стоят. Стават даже още по-вкусни. Помага ни и това, че сортът е устойчив на редица болести.

Продаваме на търговските вериги, на борсите и тържищата. Имаме много клиенти – търговци, които като започнат да купуват от нашата продукция, докато реколтата не приключи, не спират да пазаруват. Предпочитат ни също така, защото си подреждаме зеленчуците в кашони, произведени по наша поръчка. Търговците после споделят, че реализират нашите зеленчуци на 100%, без брак, което за тях е много важно. Всичко е чисто, опаковано е в кашончета с етикети, издаваме фактура, касов бон и заради всичко това им харесва да пазаруват от нас.“

Прочети още:

Иван Кабуров: До 18 декември изкоренявам доматите в оранжерията!

Leave a Comment