АЗПБ обещава интересни новини на юбилейната национална среща, която започва утре

Юбилейната Десета национална среща на земеделските производители стартира на 20 март (сряда), в Kings`Valley Medical & Spa хотел, Казанлъшки минерални бани. Гости на форума са земеделският министър Кирил Вътев, председателят на аграрната комисия в парламента Десислава Танева, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов, зам.-министър Таня Георгиева и директори на дирекции в министерството.

Архивна снимка от предишния юбилей на АЗПБ

„Събитието ще отбележи 20-годишнината от учредяването на Асоциацията на земеделските производители в България в компанията на много официални гости. Ще дадем старт на най-мащабното събитие за годината в земеделския сектор“, заяви Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

Очаква се министър Вътев да сподели подробности за предстоящите политики и инициативи от страна на Министерството на земеделието през следващите месеци.

Директорът на ДФЗ Георги Тахов ще информира до къде са стигнали проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост, за колко проекти ще стигне бюджетът, както и проекти с колко точки ще бъдат одобрени.

Вторият ден на събитието ще стартира с дебат, посветен на планираните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които през последните седмици бяха представени в рамките на Комисията по земеделието и храните в НС и предизвикаха сериозни полемики.

Като част от програмата ще бъдат разяснени указанията за кандидатстване по т.нар украинска помощ от страна на  Дора Ненова,  директор на дирекция „Държавни помощи и регулации“.

Експерти от ДФЗ ще споделят препоръки за избягване на често допускани грешки в заявленията за подпомагане, еко-схемите и компенсаторните мерки.

„Очакваме сериозни дискусии и дебати по заложените теми в програмата. Ще бъде дадено достатъчно време, за да може експертите да отговорят на всички възникнали въпроси“, заявиха от страна на организаторите.

Всеки, който иска да чуе посланията в сектора, е поканен да се присъедини  при откриването на събитието в 15:00 часа на 20 март, сряда.

Leave a Comment