Мария Габриел все пак ще бъде премиер

Кирил Вътев остава като земеделски министър

Правителство все пак ще има. Днес, след като закъсняха с 8 минути, преговарящите дами от ГЕРБ-СДС начело с Мария Габриел пристигнаха в Президенството.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът ги поздравиха.

След като декларира своите цели и желанието и намерението си да работи за просперитета на страна, Мария Габриел изчете състава на правителството.

Николай Денков ще бъде единственият вицепремиер – по европейските въпроси.

Кирил Вътев запазва позицията си на земеделски министър.

Оказа се, че двама от министрите, за които ПП-ДБ настояваха да продължат мандата си, не фигурират. Като бъдещ министър на отбраната бе назован депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев, като министър на енергетиката – Жечо Станков, бивш зам.-министър на Теменужка Петкова.

Катя Панева ще заеме поста на отказалия се министър на здравеопазването Христо Хинков.

Иванка Шалапанова ще продължи да е социален министър, въпреки че вчера в списък, подаден от неидентифициран източник, за този пост изтече името на Деница Сачева.

Вместо досегашния министър на електронното управление Александър Йоловски, в кабинета ще влезе Валентин Мундов – бивш зам.-министър на електронното управление.

Нов министър – на иновациите и растежа, ще е Росен Желязков.

Промяна има и за министерството на околната среда и водите. Юлиан Попов ще бъде заместен от Ивелина Василева – бивш министър на ГЕРБ в същото министерство през 2014-2017 г.

Останалите министри на ПП-ДБ запазват постовете си.

Leave a Comment