Русия дари зърно на Зимбабве, но дали само от човеколюбие?

Африканската държава получи като дарение 25 000 метрични тона пшеница и 23 000 тона тор

Русия дари зърно на Зимбабве, за да помогне на страната да преодолее опустошителната суша. Милиони са изправени пред глад, но въпреки че зърното е добре дошло, наблюдателите се съмняват, че помощта е чисто хуманитарна, пише Дойче веле.

Зимбабве получи своевременно дарение от 25 000 метрични тона пшеница и 23 000 тона тор от Русия като хуманитарен отговор на опустошителната суша в южноафриканската нация .

Повечето култури, засадени през земеделския сезон 2023-2024 г., са се провалили поради климатичния феномен Ел Ниньо, оставяйки над 3 милиона души в риск от глад.

В Зимбабве, особено в района Бухера на провинция Маникаленд, културите са изсъхнали и умрели.

„Няма нищо в нивите. Отчаяно се нуждаем от дъждове“, каза един жител на център за разпределение на храна. „Изгубихме надежда да съберем нещо от нивите.

Световната продоволствена програма на ООН (WFP) се бори да се справи с търсенето на хранителна помощ.

„Финансирането беше предизвикателство и ще продължи да бъде предизвикателство“, каза Шерита Маника от WFP Зимбабве.

WFP се финансира изцяло от доброволни дарения и Маника каза, че има огромен финансов недостиг. 

Дарението на Русия е част от по-голямото обещание от 200 000 тона зърно, дадено от Кремъл на африканските страни по време на срещата на върха Русия-Африка през 2023 г.  

Зимбабве е една от шестте африкански нации – включително Буркина Фасо , Мали , Еритрея , Централноафриканска република  и Сомалия  – които получават зърно от Русия.

Президентът Емерсън Мнангагва изрази сърдечна признателност за дарението, изразявайки благодарност към руския президент Владимир Путин .

„От името на народа и правителството на Зимбабве… изразявам дълбоката си благодарност на моя скъп брат, президента на Руската федерация“, отбеляза Мнангагва по време на официалната церемония по предаването.

За много зимбабвийци надеждата е, че такава помощ може да бъде дългосрочна, за да гарантира тяхното оцеляване.

„Надяваме се, че раздаването на храна ще продължи, за да могат семействата ни да оцелеят. Нямаме други средства да си набавяме храна“, каза жена от центъра за разпределение на храна пред DW.

Мотивите на Русия обаче са поставени под въпрос

Докато дарението на зърно е добре дошло облекчение за Зимбабве, някои експерти имат и други предположения.

Алекс Вайнс, директор на Програмата за Африка в Chatham House, мозъчен тръст със седалище в Лондон, каза, че дарението на Русия може да бъде по-скоро политическа стратегия , отколкото чист хуманитаризъм.

„Това не затяга руската дипломация в Африка“, каза Вайнс. „Путин възнаграждава най-добрите съюзници на Русия или страни, с които Русия иска да увеличи ангажиментите си.

Вайнс каза, че други африкански страни – дори някои, които вероятно имат по-голяма нужда – не са включени в сделката за зърно, „така че това е по-скоро политическо изявление, отколкото хуманитарно“.

Освен това обтегнатите отношения на Зимбабве със западните сили я правят привлекателен партньор за Русия да демонстрира влиянието си.

„Зимбабве е страна, която има лоши отношения със Запада“, каза Винс. Това е политическо изявление, за да се покаже, че те имат други партньори“, добави той, „и Русия е един от тях“.

„Регистрирането на хора с несигурна храна и разпределянето на зърно започна във всички райони в осемте селски провинции на страната. Регистрацията на бенефициентите и разпределянето на зърно ще продължи непрекъснато по време на периода на засушаване, предизвикан от Ел Ниньо“, заяви министърът на информацията на Зимбабве Дженфан – каза Мусуер.

Leave a Comment