Въпреки протестите германските фермери загубиха субсидията за дизел. Но спечелиха други облаги

Освобождаването от данъци за алтернативни горива, защита от нелоялни търговски практики, необлагаеми резерви, намаляване на бюрокрацията и други предимства са обещани на земеделците

Мощните протести на фермерите в Германия в края на 2023 г. и началото на 2024-а не успяха да спрат премахването на субсидиите за селскостопанския дизел. На решаващата среща във Федералния съвет на 22 март повечето федерални провинции гласуваха в подкрепа на Закона за възможностите за растеж, като по този начин изоставиха позицията на Християндемократическия съюз (ХДС) , че това ще бъде направено само ако в замяна се запази субсидията за селскостопанският дизел. Какви отстъпки бяха направени на фермерите за това?

Спирането на помощта за селскостопанския дизел идва, както е планирано от правителството на светофара, във втория Закон за финансиране на бюджета. Това означава, че субсидията ще бъде намалена от 21,48 евроцента/литър през 2023 г. с 40% на 12,88 цента/л, а от следващата година с 30% до 6,44 цента/л. От 2026 г. фермерите вече няма да получават възстановяване на разходите. Заседанието на Федералния съвет отново беше съпроводено с протести на фермери.

Президентът на Асоциацията на германските фермери

Йоахим Руквид е разочарован

от решението на Федералния съвет да запази възстановяването на селскостопанския дизел за селското стопанство само за ограничен период. Той агресивно подчертава, че сега е абсолютно необходима поне равностойна компенсация за тази допълнителна тежест. И обяви, че селскостопанският дизел ще остане проблем на предстоящите федерални избори през 2025 г.

Чрез спирането на селскостопанския дизел фермерите ще загубят около 440 милиона евро данъчни облекчения.

Според докладите протоколното изявление на федералното правителство съдържа

обещание към фермерите за многогодишно изравняване на тарифите за данъка върху доходите

със задна дата от 2023 г. Въпреки това, според оценки на Федералното министерство на финансите, това са само около 50 милиона евро. За необлагаемия резерв за изравняване на рисковете обаче има само една ревизионна заповед от Министерството на финансите. Министърът на финансите Кристиан Линднер (FDP) обеща на фермерите резерви без данъци на демонстрацията в Берлин през януари.

Правителството също обеща да проучи освобождаването от данъци за алтернативни горива и задвижващи технологии в селското стопанство.

Федералното правителство ще поиска преразглеждане на баланса на материалния поток. Освен това то

смята да засили пазарната позиция на фермерите.

Правителството иска да предпише фиксирани спецификации за договорите за доставка като количество, цена или продължителност. Федералното правителство също иска да забрани по-нататъшни нелоялни търговски практики в Закона за селскостопанските организации и веригата за доставки.

Сегашната версия на Закона за възможностите за растеж вече не включва намаляването на фиксираната ставка на данъка върху получените доставки за 2024 г. от 9 процента на 8,4 процента. Общо компаниите трябва да бъдат облекчени с 3,2 милиарда евро. Законът за възможностите за растеж предвижда следното облекчение.

  • да се въведе намаляваща амортизация за износване (Амортизация) за жилищни сгради от 5 процента,
  • намаляваща амортизация на движими активи за 9 месеца,
  • четиригодишно увеличение на пренесената загуба до 70% (без търговски данък),
  • Разширяване на данъчната подкрепа за научни изследвания.

Той също така включва мерки за опростяване на данъчната система, като например

електронни фактури и намаляване на бюрокрацията.

На срещата беше приет и компромис по прилагането на директивата на ЕС за застраховка „Гражданска отговорност“ на МПС. Това означава, че самоходни машини като зърнокомбайни или фуражни комбайни, както и мотокари с конструктивна максимална скорост от 20 km/h не подлежат на застраховка. Твърди се, че възможните щети, причинени от тези превозни средства, се покриват адекватно от нормалната застраховка гражданска отговорност.

Leave a Comment