Иван Христанов обвини министър Вътев, че товаро-разтоварването на „Кап. Андреево“ е дадено на „опасни фирми“

Директорът на БАБХ дал 45 млн. лв. на фирма на Таки за обезвреждане на животински отпадъци

„Наркотиците минаваха през товаро-разтоварна дейност (на ГКПП „Капитан Андреево“ – б.р.) и затова трябваше да върнем държавните органи да извършват тази дейност. И сегашният министър на земеделието, и директорът на БАБХ – Патарински, върнаха без причини тази дейност на частни фирми, две, от които са подадени към службите за изключително опасни“. 

Това заяви днес пред БНР бившият заместник-министър на земеделието от „Продължаваме промяната“ Иван Христанов.

Думите му се опровергават от наскоро публикуван отговор на Кирил Вътев в резултат на въпрос на депутата Ивайло Мирчев именно относно товаро-разтоварните дейности на граничния пункт.

Земеделският министър цитира решение от Върховния административен съд от 15 декември 2023 г., с което се отменя заповед на бившия директор на БАБХ от август 2022 г. товаро-разтоварните дейности да се извършват само и единствено от служители на агенцията по храните. Заповедта е отменена заради процесуални нарушения на АПК. Цитира се и европейски регламент 2017/625 относно официалния контрол и дейности в областта на храните и фуражите.

Кирил Вътев обяснява, че на това основание някои оператори са получили разрешение от ДАНС да извършват посочените дейности.

В интервюто пред БНР Иван Христанов заявява още, че директорът на БАБХ Светлозар Патарински в четвъртък е дал на фирма на Таки 45 млн. лева“.

Въпросните милиони са авансово дадени за обезвреждане на животински отпадъци в продължение на три години – по 15 милиона лева на година.

„Бизнесмоделът е прост“, обяснява Христанов. „Отчитат се умрели животни, които отиват към колбасарници или се търкалят по полето край Кочериново – 30 умрели крави. Служители на БАБХ попълват бележки и срещу тези бележки вие си стоите в Дубай, защото Таки живее там, и получавате 1,25 млн. лв. всеки месец гарантирана пара.“

 

Leave a Comment