Заразените от инфлуенца крави в САЩ се възстановяват за две-три седмици

Когато се разболеят, животните се отделят от стадото, а млякото им не се допуска за консумация

За разлика от инфлуенцата при птици, която изисва ветеринарните власти да унищожат всички кокошки или патици в стопанството, грипът при крави преминава без жертви.

Преди няколко дни Министерството на земеделието на САЩ потвърди наличието на високопатогенна инфлуенца по птиците в две млечни стада в Тексас и две стада в Канзас.

Изявление относно появата на птичи грип в млечните стада в САЩ беше издадено от Националната федерация на производителите на мляко (NMPF), Международната асоциация на млечните продукти (IDFA), Съвета за износ на мляко на САЩ (USDEC) и Dairy Management Inc. (DMI).

Важно е, че Министерството на земеделието в САЩ потвърди, че няма риск за човешкото здраве и млякото и млечните продукти са безопасни за консумация. Пастьоризацията, т.е. обработката при висока температура, убива вредните микроорганизми и патогени в млякото, включително вируса на грипа.

Освен това, рутинните тестове и добре установените протоколи за американските млечни продукти ще продължат да гарантират, че само безопасно мляко попада в нашите хранителни доставки. Съгласно федералната наредба за пастьоризирано мляко клас „А“, млякото от болни крави трябва да се събира отделно и не трябва да влиза във веригата за доставка на храни. Това означава, че засегнатите млечни крави се отделят, както е нормалната практика в случай на здравословни проблеми на животните, и тяхното мляко не се пуска за консумация.

Производителите на млечни продукти със засегнати крави съобщават за бързо развитие на болестта в стадата, особено сред по-възрастните лактиращи крави. Клиничните симптоми включват внезапен и рязък спад в производството; намален прием на фураж; ненормални изпражнения; лека треска.

Според млекопроизводители и ветеринари, съобщаващи за случаи на засегнати стада, повечето засегнати крави се възстановяват в рамките на две до три седмици.

Животновъдите, които наблюдават клинични признаци в стадото си, които показват огнище на заболяване, като значителна загуба на апетит и преживяване на животните или рязък спад в производството на мляко, трябва незабавно да се свържат с ветеринарния си лекар. Ветеринарите, които са наблюдавали тези клинични признаци и са изключили други диагнози във фермата на клиента, трябва да се свържат със своя държавен ветеринарен лекар и да планират да предадат пълен набор от проби за изследване в диагностична лаборатория.

Leave a Comment