Преди повече от век изобретателката Джоузефин Кокрейн пуска съдомиялната машина

Тя е била мотивирана да създаде уреда след смъртта на съпруга си, който и завещал малка сума и дългове

Преди 135 години първата съвременна съдомиялна машина се появява на пазара. Неин изобретател е, разбира се, жена, решила да облекчи живота си и да намали щетите от счупени порцеланови чинии. Джоузефин Кокрейн не е обикновена американска домакиня, майка на две деца, а изобретател. Техническата мисъл вероятно е наследила от дядо си, който притежавал патент за изобретяването на парахода.

Талантът на Джоузефин разцъфтял, когато е на 44 години. След смъртта на съпруга ѝ през 1883 г. Кокрейн остава само с 1535,59 долара и значителна сума дълг, който трябва да изплати.  Това я мотивира да създаде тази иновация. По онова време това е било трудно за всяка жена, независимо от нейната произход или позиция.

През следващите години тя работи усилено, за да изведе своята иновация на пазара, с малко пари, технически познания и помощ за разработването на механиката на своята съдомиялна машина под налягане.

След като подава първата си заявка за патент на 31 декември 1885 г., тя започва да разработва прототип на своя продукт. Кокрейн проектира първия модел на съдомиялната си машина в бараката зад къщата си. Механикът Джордж Бътърс ѝ помогнал при изграждането на съдомиялната машина. Впоследствие той е започнал работа като управител в първата фабрика за съдомиялни машини на Джоузефин Кокрейн.

За да изгради машината, тя първо измерила съдовете и създала телени отделения, всяко специално проектирано да пасва на чинии, чаши или чинийки. Отделенията са били поставени в колело, легнало в меден котел. Мотор е въртял колелото, докато гореща сапунена вода е пръскала от дъното на котела, извалявайки се върху чиниите. Миялната машина на Кокрейн и Бътърс е била първата, която е използва водно налягане. Джоузефин получава патент на 28 декември 1886 г., когато е на 47 години.

Първите съдомиялни машини обаче са били твърде скъпи за едно средностатистическо домакинство – стрували са между 75 и 100 долара.

Световното Колумбийско изложение през 1893 г. се оказва ключово в бизнеса на Кокрейн, тъй като много ресторанти и хотели са направили поръчки за иновацията на Кокрейн. През 1898 г. тя отваря собствена фабрика, за да може да разшири продажбите си на север и юг, достигайки от Мексико до Аляска. 

Основните й клиенти продължили да бъдат хотели и ресторанти. Едва през 50-те години на миналия век съдомиялните машини стават популярни за домашна употреба. Кокрейн умира през 1913 г. на 74 години. През 1926 г. нейната компания е продадена.

Кокрейн умира от инсулт или изтощение в Чикаго , Илинойс, на 3 август 1913 г. През 2006 г. тя е въведена в Националната зала на славата на изобретателите. 

Leave a Comment