Инж. Здравко Бакалов бе обявен за „Лесовъд на годината“

За 99-ти път се откри Седмица на гората

„Бъдещите гори ще носят белега на стопанското ни поведение спрямо сегашните гори.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните инж. д-р Мирослав Маринов, който откри официално честванията по повод 99-годишнината от отбелязването на „Седмицата на гората“ в Сливен.

Зам.-министър Маринов награди инж. Здравко Бакалов с приза „Лесовъд на годината“

Пред присъстващите заместник-министър Маринов каза още, че във века на глобализацията, изправени пред икономически предизвикателства и климатични промени, повече от всякога трябва да бъде ценено горското богатство на страната ни и да се осигури неговото устойчиво развитие. 

„Можем да се гордеем, че благодарение на Института за гората при БАН и Лесотехническия университет, науката за гората в България е достигнала високо ниво“, каза заместник-министър Маринов. Той благодари на всички лесовъди и горски работници, които със своя труд допринасят за опазването на гората като част от нашето богато минало и част от бъдещето на новите поколения.

Тази година мотото на Седмицата на гората е „Гората е живот…и обща отговорност!“ 

На церемонията бяха връчени награди на заслужили лесовъди и горски служители. Призът „Лесовъд на годината“ бе връчен от заместник-министър Маринов на инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян.

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев връчи наградата за цялостен лесовъдски принос на инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите-Кюстендил. Бяха раздадени още 13 награди в различни категории, сред които за дейността по контрол и опазване на горите, за най-добър горски предприемач и за значителен принос за популяризиране и повишаване на имиджа на лесовъдската професия.

Заместник-министрите на земеделието и храните инж. д-р Мирослав Маринов и Георги Тошев участваха и в традиционното залесяване на дръвчета пред зала „Сливен“ в града.

Leave a Comment