В Ямболско започват да вписват домашни прасета заради африканската чума

В област Ямбол започва активна кампания за регистрация на свине, отглеждани в личните стопанства. Това реши областната епизоотична комисия в отговор на наскоро открито в град Съединение, област Пловдив огнище на африканска чума по свинете

В област Ямбол, която е със 109 населени места, има само 189 регистрирани стопанства тип „заден двор“, в които се отглеждат прасета, уточни д-р Стоян Колев, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните, цитиран от БТА.

Останалите лични стопанства той нарече нелегални.

Служители от Областната дирекция по безопасност на храните зедно с кметовете и кметските наместници ще започне да регистрира всички лични стопанства, отглеждащи от едно до три прасета за домашни нужди.

На личните стопани ще бъде разяснено какви мерки за биосигурност трябва да се предприемат. Нарушителите ще бъдат наказвани съгласно действащото ветеринарно законодателство.

По отношение на свинефермите в област Ямбол, ветеринарният контрол там е ежеседмичен и няма да бъдат налагани допълнителни мерки, каза д-р Колев. „Имаме пет индустриални ферми с 40 хил. прасета. Имаме и четири фамилни ферми с до 1000 прасета. Собствениците им са предупредени за огнището“, посочи той.

Leave a Comment