Украйна предлага Полша да построи широки коловози и преработвателни фабрики до пристанище

В интервю за полска медия Микола Солски посочва решение на проблема с украинското зърно, което трябва да се утвърди от Сейма

Единственият начин за решаване на проблема с транзита на украинско зърно е Полша бързо да построи железопътни линии до балтийските пристанища. Това казва в интервю за Puls Biznesu земеделският министър на Украйна Микола Солски. Изграждането на широки коловози до пристанищата на Балтийско море в Гданск и Клайпеда в Литва би решило проблемите, а Полша би могла допълнително да спечели пари от зърно, внесено от Украйна, казва Солски.

Украинският министър също така смята, че Полша може да спечели повече от тази инвестиция чрез изграждане на фабрики и преработвателни предприятия на крайбрежието си за преработка на украинско зърно и износ на готови продукти.

В интервюто той разкрива също, че преди година украинска организация, обединяваща предприятия от зърнената, рафиниращата и металургичната промишленост, е написала петиция до полското правителство по този въпрос. Предприемачите уверили, че са готови да гарантират конкретни транспортни обеми за следващите 10 години във всеки бранш, представляван от асоциацията.

В Украйна има заинтересовани инвеститори, които могат да финансират такъв проект, казва Солски.

Единствената пречка пред реализацията на инвестицията са полските процедури. Украинската страна очаква, че полският парламент (Сейм) ще гласува по-специален и опростен режим, както в случая с изграждането на петролно пристанище или газов терминал.

„Знам, че това предложение е анализирано от полското правителство“, твърди Микола Солски.

Leave a Comment