Дунчев: Шеф на Кирил Вътев е Вълкът; Плугчиева: Препоръчвам смяната му

Тази сутрин двамата събеседници в бТВ безапелационно нападнаха земеделския министър

Поканена да коментира политическата обстановка в страната и съставянето на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев, бившият заместник-земеделски министър, политик и дипломат Меглена Плугчиева не остави без внимание желанието на Кирил Вътев да остане като земеделски министър.

В сутрешния блок на бТВ Плугчиева обясни, че наблюдава аграрния сектор и затова „веднага бих препоръчала категорична смяна на г-н Вътев, защото секторът е почти в ситуация на ликвидация, на загиване. Да не се връщаме на множеството протести, които се състояха.“

Плугчиева продължи, като се възмути, че в момента, когато отбелязваме Седмицата на гората, нито един министър не е засадил едно дръвче. Тя припомни, че при управлението на Сакскобургготски преди 20 години пак през април Георги Първанов като президент, Симеон Сакскобургготски като министър-председател и Мехмед Дикме като земеделски министър са създали горичката до телевизията. „Това беше политика„, каза тя.

По ирония на съдбата в Седмицата на гората финансовият министър предлага държавните горски предприятия да бъдат превърнати в еднолични акционерни дружества. Това означава заплаха от фалит, ликвидация. Имаме горчивия опит с „Напоителни системи“. Това е посегателство върху един от най-ценните ресурси на страната ни, който осигурява екология, води, въздух …“ Според нея преобразуването на държавните предприятия ще доведе до приватизация или концесиониране, което ще бъде фатално за горите ни. А гори се създават във времеви хоризонт за 120-150 години, обясни Плугчиева.

Александър Дунчев, който трябваше да коментира започналото от вчера събаряне на незаконно построения луксозен ловен хотел на Румен Гайтански, известен като Вълка, в ловно стопанство „Искър“, също постави на фокус Кирил Вътев.

Отново тази сутрин Дунчев – известен природозащитник и изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите при управлението на Кирил Петков, описа схемите, при които едни от най-богатите хора в страната са се настанили във всички ловни стопанства в страната. Според него именно тези хора назначават шефовете на ловните стопанства чрез земеделския министър. Той смята, че горските служители са в основата на отвоюването на държавата от феодалите, които я управляват задкулисно, въпреки че това не се вижда от българите.

Дунчев даде пример с рокадите при управлението на държавните предприятия и ловните стопанства при смените на властта. Конкретно той разказа как е назначен шефа на искърското ловно стопанство. И заключи: „Това означава, че шефът на министъра на земеделието не е Денков, не е Габриел, не е Борисов, не е Асен Василев, не е Кирил Петков, а е Вълкът. Това показват фактите!

Александър Дунчев заяви, че това са публичните факти и че той може да разкаже „страшно много“ непублични факти, но така ще рискува за застраши позициите на определени хора.

Той също се обяви против преобразуването на държавните предприятия в търговски дружества и обясни, че заедно с Меглена Плугчиева и други са изпратили писмо до финансовия министър, обяснявайки му зато това би било голяма грешка.

Leave a Comment