Етиопската трева теф се отглежда в Италия като суперхрана за хора или фураж за животни

Културата не е особено взискателна към напояване, устойчива е на болести, сеят я и в Испания

Първоначално открита в Етиопия, теф (Eragrostis tef) е едногодишна трева , която в Италия е включена сред „малките зърнени култури“ заедно с просо, сорго и тритикале. От това следва, че този вид зърнени култури не се отглеждат интензивно и все още нямат консолидирана верига на доставки като тази например при пшеницата.

Въпреки това консумацията се увеличава благодарение на органолептичните характеристики, които правят теф истинска суперхрана за спортисти и подходяща за страдащите от цьолиакия, тъй като не съдържа глутен. Но преди всичко от агрономическа гледна точка теф е зърнена култура, която може да се адаптира към различни среди на отглеждане, като е особено устойчива на недостиг на вода и на много фитопатологии.

В интервю за AgroNotizie Дарио Вануци, собственик на фирма за земеделие и за семена. Тя разработва проекти, свързани с отглеждането на второстепенни зърнени и псевдозърнени култури в Италия.

Агрономически характеристики

Сеитба

Теф е късна пролетно-лятна трева , която може да се отглежда както за първата , така и за втората реколта . За да се получи задоволителен добив, е необходима много внимателна обработка на почвата : „Имайки много дребно семе, почвата трябва да се подготви много внимателна, трябва да бъде добре пречистена и евентуално валцувана , за да се създаде повърхност отдолу , която е достатъчно твърда , за да не да позволи на семето да отиде твърде дълбоко “, обяснява Дарио Вануци.

Размерът на семето (или кариопсис) определя по-голямо количество , което да се използва на полето, отколкото това, което се изисква за пшеницата. Всъщност хиляда семена теф тежат приблизително 0,3-0,4 грама , следователно е препоръчително да се сеят приблизително 10 килограма на хектар (за пшеницата е приблизително 250 килограма на хектар), за да има гъстота на засяване , която позволява оптимален растеж на младите разсад.

Сеитбата е напълно механизирана и за идеално поникване дълбочината трябва да бъде 1 сантиметър максимум 1,5 сантиметра при температура на почвата минимум 15 градуса . За да избегне конкуренцията между плевелите и разсада, фермерът може да извърши обработка  по време на фазата на братене .

Торене и напояване

При предсеитбено торене теф може да се третира като зърно – да се използва азотен тор или оборски тор.

При вегетацията обаче Дарио препоръчва да не се прекалява с азота, за да се избегне полягането, типично явление при растенията с дълги и тънки стъбла.

Интересна характеристика е ниското изискване за напояване, когато растението е засято като първа и като втора култура. Ако е засято през пролетта (след средата на април), то може лесно да се култивира при сухи условия , докато ако се засява през лятото , както правят в Испания, теф има нужда от поддържащо напояване .

Но точно колко вода му е необходима, за да поддържа производството?  „Ние във фирмата винаги го отглеждаме в сухи условия, но по информация на колеги в Испания, които вместо това го напояват системно, приносът не е прекомерен. При сеитба като втората реколта трябва да се извърши напояване за поникване на семената с приблизително 20 до 30 милиметра вода въз основа на почвено-климатичните условия на района .“

Като цяло, следователно, 4-5 минимални поливания трябва да са достатъчни, за да се избегне стресът на растението. От друга страна обаче не трябва да прекалявате с поливането, защото в противен случай рискувате полягане .

„Растението, засято в средата на април, има вегетативен цикъл от приблизително сто и двадесет дни , което след това зависи от сорта и климата .Докато се сее през втората реколта, цикълът става много кратък, около сто дни “, навлиза в подробности Вануци.

Фитопатологии

Друга особеност на тази култура е, че досега никога не е създавала проблеми поради болести и патогени .

„В момента не са регистрирани патологични проблеми. Дори миналата година, която беше опустошителна пролет на ниво гъбички и растения като лимец и пшеница претърпяха значителни щети, teff нямаше никакви проблеми“ .

Този характер на устойчивост и/или толерантност може да се използва за намаляване на влаганите химикали в селското стопанство, като по този начин се облагодетелства по-висока екологична устойчивост за селскостопанските компании.

Събиране и добив

Подобно на сеитбата, прибирането на реколтата също може да бъде напълно механизирано. Теф може да се жъне с класически комбайн и растението да стои или може да се коси и жъне с комбайн, оборудван с прибираща щанга . Тъй като кариопсисът е много малък, от съществено значение е да калибрирате правилно машината и преди всичко ситата , които трябва да имат отвори с подходящ размер (могат да се използват тези от люцерна, детелина или дори по-малки) .

Основните употреби на теф са за производството на зърно , от което след това се получава брашно за човешка консумация, и за производството на фураж за животновъдни ферми, които могат да се възползват от много вкусно сено .

Ако се използва като фураж, фермерът може да го коси, тъй като това е растение, което естествено се възобновява, максималният брой, който може да се направи е 3-4 коситби за сезон, но това зависи много от периода на сеитба и климатичните условия на отглеждане.

„За да се направят повече коситби в един сезон, все пак е необходимо да се полива или да се надявате на дъжд след първия сенокос, иначе през летния сезон растението трудно може да има сили да израсне отново.“ – продължава Вануци.

Обикновено, ако се засява през пролетта, получавате максимум три коситби , докато ако се засявате през втората реколта, получавате две коситби .

Колко кинтала сено се произвеждат с теф?

„По отношение на продуктивността на сено не е особено висока производителност, говорим за максимум 20 кинтала от хектар за всяко косене. Но с три коситби можете да направите 60 кинтала сено , което все още се счита за добър добив за един едногодишно растение “ .

И колко зърно можете да произведете?

„ Произвели сме максимум десет кинтала на хектар, използвайки органични и сухи методи, но говоря за района на Марема, където почвата е тежка и хълмиста. Докато опитът в Испания, винаги органичен , но напоен , достига средно 25- 30 кинтала на хектар (250-300 кг/дка – б.р.) , докато при конвенционалните винаги напоявам до 40 кинтала зърно на хектар“ .

Leave a Comment