Златният сектор на Каталуния – свиневъдството, вече е екологична бомба

Подземните и наземните води са замърсени с нитрати в пъти над нормата

В района на Осона, на север от Барселона, Испания, има седем пъти повече прасета, отколкото хора.

Свинеферми — дълги, подобни на бараки тухлени сгради с полузатворени прозорци — се простират по пътя в далечината. От страните им стърчат метални цилиндри, съдържащи тонове фураж. Огромни басейни съхраняват разлагащи се животински отпадъци.

Когато се приближите, вонята на амоняк и писъци на хиляди прасета завладяват сетивата ви, разказва „Политико“.

Свинефермите използват повече вода от хората

Осона е известен със своя фют, традиционен каталунски свински колбас, както и със своите зашеметяващи планини и природни резервати. Но водата в половината от неговите фонтани е спряла да тече, според гражданска платформа, създадена за защита на река Тер, която пресича региона. И това не е само защото няма дъжд.

„Потреблението на вода в свиневъдния сектор вече надвишава това на хората“, каза ръководителят на платформата Джинеста Мери. Изчислено е, че 1 милион прасета в региона консумират толкова вода, колкото почти 200 000 души.

Освен това над 40 процента от питейните води са замърсени с нитрати – резултат от прекомерно изхвърляне на животински изпражнения. Концентрациите са до 10 пъти над границата, определена от Световната здравна организация (СЗО).

Гражданската платформа призовава броят на прасетата да бъде намален наполовина.

Още повече, че Каталуния е в най-лошата суша в новата история. Сачо че амбицията на бизнеса да задоволи нарастващия глад за свинско месо в света тласка региона отвъд границите на това, което околната среда може да поддържа.

Суша и ограничения

Без значителни валежи през последните години, водните резервоари паднаха до 16 процента от капацитета си  в началото на годината. Дъждовете в началото на април донесоха известно облекчение, но нивата на резервоарите остават с четири пункта под  най-тежката предишна суша, регистрирана през 2008 г.

През февруари каталунското правителство активира план за извънредни ситуации, който включва ограничаване на дневната употреба на вода до 200 литра на човек. Планът включва изискването селското стопанство и животновъдството да използват 50 процента по-малко вода.

Промишлените употреби – които се отнасят до умъртвяването и преработката на месо – също са изправени пред намаления от 25 процента.

Свиневъдството – 5 пъти по-печелившо от зърнопроизводството и 10 пъти над отглеждането на маслини

Каталуния е в челните редици на производството и износа на свинско месо в страната и ЕС, а бизнесът е много печеливш.

„Животновъдният сектор в Каталуния е водещ сектор на европейско ниво и опора на икономиката на нашите региони“, обясни Меритсел Серет, каталунски министър на външните работи и работите на ЕС. „Това е цял икономически модел с изцяло свързана месна индустрия, търговия на дребно, туризъм и гастрономически сектори.“

Но сред тях свиневъдният сектор е „гъската, която снася златните яйца“. Нетният доход на една свинеферма е 10 пъти по-висок от средната маслинова ферма и пет пъти по-висок от този, регистриран от ферма за зърнени култури.

Производството на свинско месо в Испания се е удвоило през последното десетилетие и вече се конкурира със страни като Китай и Бразилия на световния пазар. Не е изненадващо, че страната е на първо място по брой свине в ЕС с близо 35 милиона.

Въпреки това повече от половината изнесено свинско месо от Испания идва от един регион – Каталуния, който изнася над 70 процента от продукцията . Най-големият клиент е Китай, а основните европейски дестинации са Франция, Италия, Румъния, Чехия и Полша.

Свиневъдството е печелившо, защото е част от интегриран, индустриализиран модел, който няма нищо общо със селските райони.

Всеки ден в Каталуния се колят хиляди прасета, над 23 милиона годишно. Средната възраст на прасето към момента на умъртвяване е 6 месеца.

За да се конкурират в тази среда, много фермери са избрали да „интегрират“ своите ферми към шепа компании, които доминират на пазара.

Фермите работят за мултинационални компании

Такива мултинационални компании изискват от фермерите да отговарят на определени цели за производителност — количество фураж; смъртност на животните; или броя на прасенцата на свиня – в замяна на стабилен доход в края на месеца. Тези компании също така доставят във фермите свине, фураж и технологии. Те обикновено контролират всички етапи на производството — опрасване, отбиване, угояване, клане и преработка.

За фермерите това е доста добра сделка. За еколозите това е рецепта за индустриална концентрация и злоупотреба с природните ресурси.

Марти Костал от Каталунската организация на младите фермери (JARC) притежава ябълкови дървета, зърнени култури и управлява ферма с 1100 прасета. Той казва, че прасетата са единствената част от бизнеса му, с която успява да изкара прехраната си.

Еколозите посочват, че излишъкът от оборски тор е отговорност на фермера, но именно големите компании са виновни за него.

Елой Боада притежава три интегрирани ферми с 5000 прасета в Хирона и работи за още една. „Те [корпорациите] ще ви зарежат, ако имате 50 процента загуби на животни. Но докато фермата работи, не им пука“, каза той, описвайки отношението на компаниите към екологичните разпоредби.

Агенция установи, че излишъкът от нитрати идва от животновъдството

Оборският тор от свинеферми в крайна сметка се използва като тор в същата или близките ферми. Но има разногласия дали това е кръгово решение за премахването му или представлява риск за водата и биоразнообразието.

„Има изобилие от оборски тор, който земята не може да поеме“, казват еколозите.

Каталуния генерира близо 90 000 метрични тона органичен азот от добитъка годишно, според доклад от 2022 г. на Каталунската агенция по водите (ACA) — три пъти повече от азота, генериран от самото човешко население.

Агенцията заключава, че излишъкът от нитрати е свързан с животновъдството , тъй като картите на производството на азот от земеделски произход са много подобни на картите на водните обекти, засегнати от излишък на нитрати, и районите, обявени за уязвими.

През 2022 г. Грийнпийс установи , че всички измерени подпочвени води в Каталуния са показали високи нива на замърсяване с нитрати, както и 42 процента от повърхностните води – оглавявайки списъка на най-замърсените региони в Испания.

Leave a Comment